Κάθε μέρα ο διαβήτης προσβάλλει περισσότερα από 200 παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι η ραγδαία αύξηση των περιστατικών με διαβήτη τύπου 2 (που συνήθως εμφανίζεται στους ενήλικες) στα παιδιά και στους εφήβους – μία αύξηση που ακολουθεί την επιδημία της παχυσαρκίας.
Έχει υπολογιστεί ότι το 80% των περιπτώσεων (ειδικότερα του τύπου 2) θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Ένας καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής των παιδιών και των εφήβων.
Αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση σωστών προτύπων διατροφής και την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή τους ζωή.
’Έχουμε και τη γνώση και τα κατάλληλα φαρμακευτικά όπλα για να αποτρέψουμε το θάνατο παιδιών από το διαβήτη. Εντούτοις, για πολλά παιδιά, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πρόσβαση στη διάγνωση, στην πρόληψη και στην κατάλληλη φροντίδα είναι είδος πολυτέλειας.
Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών σε αυτές τις περιοχές δεν επιτρέπει τη θεραπεία των παιδιών με καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πρόωρα στο θάνατο. Ακόμη και στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες, τα παιδιά με διαβήτη ζουν 10 έως 20 χρόνια λιγότερο από τους συνομηλίκους τους που δεν ανέπτυξαν διαβήτη, γεγονός που μπορεί να αποφευχθεί αν αποφύγουν τις χρόνιες επιπλοκές (βλάβες στα νεφρά, στα μάτια, στο νευρικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα).
Πολλά πρέπει να γίνουν για να εντοπίζουμε έγκαιρα το διαβήτη στα παιδιά και να τους παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα’ λέει ο Δρ. Henk-Jan Aanstoot, υπεύθυνος για την σύνταξη της Χάρτας του Νεανικού Διαβήτη.
Αυτή η ‘μελανή’ εικόνα παρουσιάστηκε στο Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) σε συνεργασία με μεγάλη φαρμακοβιμηχανία παρουσίασαν ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη ενάντια στο διαβήτη: Τη Χάρτα του Νεανικού Διαβήτη.
Η Χάρτα αυτή προετοιμάστηκε από κορυφαίους παιδο- διαβητολόγους και πρόκειται για μία σημαντική αξιολόγηση των δεδομένων που έχουμε για το διαβήτη τύπου 1 και το διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και τους εφήβους. Εστιάζει δε, στις ακόλουθες περιοχές: στην επιδημιολογία, στην οργάνωση και στην παροχή φροντίδας και στο ψυχοκοινωνικό και κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του διαβήτη.
Μέσω της Χάρτας δίνεται έμφαση επίσης στην έλλειψη διαθέσιμων στοιχείων όσον αφορά στον αριθμό των παιδιών και των νέων που έχουν διαβήτη, και εκείνων που πεθαίνουν από αυτόν ή από τις σχετικές με αυτόν επιπλοκές. Επίσης, επιχειρείται η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων τόσο σε τοπική όσο και σε εθνική κλίμακα, προκειμένου να βελτιωθεί η αντιμετώπισή του.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη κ. Martin Silink τόνισε ότι ‘Η πρόσβαση στη διάγνωση, στην πρόληψη και στην κατάλληλη φροντίδα του διαβήτη, αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα που δεν θα πρέπει πλέον να αγνοείται. Μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα για να σώσουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε από το θάνατο που σχετίζεται με το διαβήτη.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του νεανικού διαβήτη και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα όπως κάνουν για τη μείωση των κρουσμάτων του AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία’.
Με τη Χάρτα του Νεανικού Διαβήτη, η IDF και η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκουν να παρακινήσουν τους ιθύνοντες των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο ώστε να κάνουν περισσότερα για τα παιδιά και τους εφήβους, κυρίως μέσω της εξασφάλισης της άμεσης πρόσβασης στην ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και τη διαρκή εκπαίδευση αυτών και των οικογενειών τους ώστε να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από τη νόσο και την αντιμετώπισή της.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι πολλοί θάνατοι, πολλές από τις επιπλοκές και γενικότερα ο ανθρώπινος πόνος θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν εφαρμόζονταν οι στρατηγικές που έχουν ήδη θεσπιστεί, αν είχε διαδοθεί η διαθέσιμη γνώση και εάν είχαμε εκμεταλλευτεί τους διαθέσιμους πόρους, ενώ επίσης, απηύθυναν έκκληση για βοήθεια στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου.
Η δημιουργία της Χάρτας του Νεανικού Διαβήτη ακολουθεί την πρόσφατη υιοθέτηση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το διαβήτη (ψήφισμα 61/225) και υποστηρίζει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14/11) για το 2007 και το 2008 που είναι ‘Νεανικός διαβήτης στα παιδιά και τους εφήβους’.
Η Χάρτα του Νεανικού διαβήτη βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.blackwell-synergy.com/toc/pdi/8/s8.
]
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}