Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ανεργία μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου προς το χειρότερο, καθιστώντας πιο δύσκολη την εύρεση νέας εργασίας, αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of Applied Psychology'' εστίασε σε 6.769 Γερμανούς που υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας, σε 2 περιόδους κατά τη διάρκεια 4 ετών. Από αυτούς, 210 ήταν άνεργοι για ένα έως 4 χρόνια, ενώ 251 ήταν για μικρό διάστημα άνεργοι αλλά βρήκαν δουλειά εντός ενός έτους.
Τα ευρήματα έδειξαν την επίδραση της ανεργίας στα 5 μεγάλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Στο νευρωτισμό, στην εξωστρέφεια, στην ευσυνειδησία, στη δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες και στη συνεργατικότητα/ φιλικότητα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άντρες είχαν αυξημένη συνεργατικότητα τα πρώτα 2 χρόνια ανεργίας (σε σύγκριση με άντρες που εργάζονταν) αλλά τα επίπεδα τελικά υποχώρησαν κάτω από αυτά αντρών που δεν είχαν χάσει ποτέ τη δουλειά τους.
Στο μεταξύ, οι γυναίκες έγιναν λιγότερο συνεργάσιμες/ φιλικές κάθε χρόνο που περνούσαν ως άνεργες. Στα πρώτα στάδια ανεργίας μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν κίνητρα να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι συνεργατικά, σε μια προσπάθεια να βρουν άλλη δουλειά ή να εξευμενίσουν τους γύρω τους αλλά τα κατοπινά χρόνια τέτοια κίνητρα μπορεί να εξασθενήσουν, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι στους άντρες η ευσυνειδησία και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες μειώνονταν όσο περισσότερο ήταν κάποιος άνεργος. Στις γυναίκες, η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες μειώθηκε έντονα τον δεύτερο και τρίτο χρόνο ανεργίας και στη συνέχεια ανέκαμψε.
Όσον αφορά την ευσυνειδησία, αυξήθηκε στις γυναίκες στην αρχή και στο τέλος της περιόδου ανεργίας αλλά μειώθηκε στο μέσον.
Ο ερευνητής, Christopher Boyce, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά στην κατανόηση του πώς η ανεργία υπερβαίνει τα οικονομικά. Πρόσθεσε ότι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις θα πρέπει να προσπαθούν πιο σκληρά να μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας και να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στους ανέργους.
Πηγές:
''Journal of Applied Psychology''.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}