Επιστήμη & Ζωή

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη μετά το γεύμα

Νέα έρευνα αναφέρει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί ενδεχομένως να έχει πιο υγιεινή επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου και της LDL χοληστερόλης μετά τα γεύματα.

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015, 14:07

Σε σύγκριση με άλλα είδη λιπαρών, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί ενδεχομένως να έχει πιο υγιεινή επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου και της LDL χοληστερόλης μετά τα γεύματα, σύμφωνα με ιταλική έρευνα.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσαν ερευνητές.

Ο ερευνητής Francesco Violi, του Sapienza University στη Ρώμη, δήλωσε ότι η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης μετά το γεύμα μπορεί να είναι χρήσιμη για τον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο Violi δοκίμασε την επίδραση της πρόσθεσης έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε μεσογειακή διατροφή.
Σε 2 διαφορετικές περιστάσεις, ερευνητές έδωσαν σε 25 υγιείς ανθρώπους τυπικό γεύμα μεσογειακής διατροφής. Σε ένα γεύμα πρόσθεσαν 10 γρ. (2 κουταλάκια) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στο άλλο 10 γρ. καλαμποκέλαιο.

Εξετάσεις αίματος που έγιναν πριν και 2 ώρες μετά τα γεύματα, ανακάλυψαν ότι το σάκχαρο αυξήθηκε μετά το γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες-κάτι φυσιολογικό.
Ωστόσο αυξήθηκε πολύ λιγότερο μετά από γεύμα που είχε ελαιόλαδο σε σύγκριση με γεύμα που είχε καλαμποκέλαιο.

Αυτό έρχεται σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες που συνδέουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αυξημένα επίπεδο ινσουλίνης, ορμόνης που βοηθά να μετατρέπεται η γλυκόζη σε ενέργεια, δήλωσε ο ερευνητής.

Δεν είναι σαφές ωστόσο γιατί τα τεστ αίματος μετά τα γεύματα με ελαιόλαδο έδειξαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
Ο Violi δήλωσε ότι η μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της χοληστερόλης μετά το γεύμα μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση των αρνητικών επιδράσεων της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι μετά τα γεύματα με καλαμποκέλαιο άνθρωποι είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα 2 ειδών LDL σε σύγκριση με αυτά που είχαν μετά τα γεύματα στα οποία προστέθηκε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η έρευνα είναι αρκετά μικρή και δεν ερευνά αν η πρόσθεση καλαμποκέλαιου σε γεύματα μπορεί να είναι καλύτερη από τη μη περίληψη καθόλου ελαίου, παραδέχονται οι ερευνητές στο Nutrition and Diabetes.

Ακόμα και έτσι, σημειώνουν, η έρευνά τους είναι από τις πρώτες που συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή που περιέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης LDL μετά τα γεύματα.

 

Πηγές:
Nutrition and Diabetes.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων