Οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα βιώσουν το εργασιακό άγχος σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Πώς επηρεάζει αυτό την υγεία; Σύμφωνα με νέα έρευνα, προκαλεί παρόμοιες βλάβες με εκείνες που προκαλεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα τσιγάρων.
Αυτό προκύπτει από μελέτη την οποία δημοσίευσαν ερευνητές από το Harvard Business School στη Βοστόνη, και το Πανεπιστήμιο του Stanford στο περιοδικό “Behavioral Science & Policy Association”.
Νωρίτερα αυτό το έτος, μία άλλη μελέτη είχε αποκαλύψει ότι μερικές από τις επιπτώσεις του στρες είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, ο διαβήτης και η νόσος Alzheimer.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, υπήρξε εκτεταμένη έρευνα για τα αίτια που προκαλούν στρες στον χώρο εργασίας.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προσπάθειες των αμερικανικών αρχών για πρόληψη και μείωση των δαπανών Υγείας δεν έλαβαν – σε μεγάλο βαθμό – υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία των ψυχοκοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων στο χώρο εργασίας, όπως η ανασφάλεια και πολλές ώρες εργασίας.
Οι πολιτικοί – σημειώνουν - πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές στο χώρο εργασίας που προκαλούν άγχος.
Παράγοντες
Για τη μελέτη, η επιστημονική ομάδα διεξήγαγε μια μετα - ανάλυση 228 μελετών, οι οποίες είχαν εξετάσει τα αποτελέσματα των πολυάριθμων στρεσογόνων παραγόντων στην εργασία, όπως η εργασιακή ανασφάλεια, οι συγκρούσεις στο χώρο της δουλειάς, οι υψηλές εργασιακές απαιτήσεις και οι πολλές ώρες εργασίας.
Βρήκαν ότι οι εργαζόμενοι με υψηλές εργασιακές απαιτήσεις έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πρόβλημα υγείας, σε σχέση με όσους δεν έχουν αυτό το στρεσογόνο παράγοντα.
Η εργασιακή ανασφάλεια συνδέθηκε με 50% αυξημένο κίνδυνο ανεπαρκούς σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ οι πολλές ώρες εργασίας συσχετίστηκαν με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Πηγές:
Behavioral Science & Policy Association
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}