Νέα έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε μια περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται νησιωτικός φλοιός, είχαν περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα από εκείνους που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Η έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της καπνιστικής συνήθειας.
Βρήκαν, δε, ότι οι καπνιστές που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια στον νησιωτικό φλοιό δεν είχαν την εμπειρία συμπτωμάτων στέρησης, όπως εκείνοι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
“Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νησιωτική φλοιός μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον εθισμό”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Amir Abdolahi, κλινικός ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Philips της Βόρειας Αμερικής, για να σημειώσει:
“Όταν το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια εγκεφαλικού επεισοδίου, οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα και να έχουν πολύ λιγότερα στερητικά συμπτώματα.
Θάνατοι
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κάπνισμα προκαλεί στις ΗΠΑ περισσότερους από 480.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Λόγω των εθιστικής ιδιότητες της νικοτίνης, η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη.
Προς το παρόν, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, δρουν σε “μονοπάτια” του εγκεφάλου που δίνουν την αίσθηση της “ανταμοιβής”.
Δυστυχώς, αυτή η μορφή θεραπείας έχει ένα υψηλό ποσοστό υποτροπής του καπνίσματος, με εκτιμώμενο ποσοστό επιτυχίας έως και 30% μετά από έξι μήνες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}