Από Δημοτικά Σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκινά πιλοτικά το Πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα» που αφορά την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και με τη στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσεων, το οποίο αυτή τη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε εννέα σχολεία και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης πρόληψης, ενημέρωσης, προαγωγής υγείας για το 2016 εφαρμόζει προγράμματα προάσπισης και προαγωγής της υγείας και ευεξίας του ατόμου καθώς και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Και πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας: «Σκοπός μας είναι να προλάβουμε από τη μικρή ηλικία τα παιδιά να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα, να τα ενημερώσουμε σοβαρά και υπεύθυνα μέσα από δράσεις, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία», ευχαριστώντας παράλληλα τόσο τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, όσο και τις δύο γιατρούς της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Δήμητρα Μπουσίου και την αλλεργιολόγο της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Κατερίνα Μπρίνια, για τη συνδρομή τους στο πρόγραμμα.
«Στρατηγικός μας στόχος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά μας στέρεα ερμηνευτικά πρίσματα για τον κόσμο που τα περιβάλλει, πολύ περισσότερο όσον αφορά προγράμματα πρόληψης. Υποδεχόμαστε με πολύ χαρά το Πρόγραμμα και ευχή μας είναι να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου για να κάνουμε μία διαρκή παρέμβαση στα σχολεία», επεσήμανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Γιαννόπουλος.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αντ. Χαροκόπος σημείωσε πως «το κάπνισμα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας και αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου. Από αυτές, τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και πάνω από 50 είναι γνωστά καρκινογόνα. Η χρήση του καπνού είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες δράσεις».
Μιλώντας η πνευμονολόγος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Δήμητρα Μπουσίου που είναι υπεύθυνη του προγράμματος ανέφερε πως «έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο ήδη έχει μεγάλη ανταπόκριση στα παιδιά. Για να μειωθεί η δεξαμενή των καπνιστών, δεν αρκεί οι ενήλικες να σταματούν να καπνίζουν, αλλά παράλληλα να μην στρατολογούνται νέοι καπνιστές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η έναρξη της καπνιστικής συνήθειας, συμβαίνει στην περίοδο της εφηβείας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς το κάπνισμα, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει κατά την ενηλικίωση βαρύς καπνιστής, καθώς και να πειραματιστεί με εξαρτησιογόνες ουσίες».
Κλείνοντας η γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας Κατερίνα Μπρίνια δήλωσε πως «σκοπός μας δεν είναι ούτε να διδάξουμε, ούτε να ηθικολογήσουμε, αλλά να ενημερώσουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία για τις συνέπειες του καπνίσματος».
Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Πάρε Ανάσα» είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα που γίνεται με αφήγηση παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι, τραγούδι, παντομίμα, κουκλοθέατρο αλλά και παρουσίαση/ενημέρωση Power point σε παιδιά Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων μέσα στις σχολικές αίθουσες από τη Δήμητρα Μπουσίου και αποσκοπεί στην εκπαίδευση των μαθητών όσον αφορά τη λειτουργία του Αναπνευστικού Συστήματος, τους κινδύνους από το κάπνισμα και την προαγωγή υγείας μέσω υγειών συμπεριφορών
Έχει λάβει έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και είναι επίσημο πρόγραμμα παρέμβασης για το κάπνισμα, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Μέρος του προγράμματος είναι και η παρουσίαση στους μικρούς μαθητές του θεατρικού έργου «Το βατραχάκι που πήδηξε στο βάλτο» της Δήμητρας Μπουσίου από τη θεατρική ομάδα "Καρυδότσουφλο".
Η δράση για το 2016 θα γίνει πιλοτικά σε Δημοτικά Σχολεία και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα την τρέχουσα σχολική χρονιά μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε εννέα σχολεία, ενώ θα επεκταθεί από τη νέα χρονιά και στα υπόλοιπα.
Στην Π.Ε. Αχαΐας σε 5 Δημοτικά Σχολεία: α) 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών, β) 26ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, γ) 47ο Δημοτικό Πατρών, δ)1ο Δημοτικό Κάτω Αχαΐας και ε) 3ο Δημοτικό Κάτω Αχαΐας.
Στην Π.Ε. Ηλείας σε δυο Δημοτικά στο 1ο και στο 6ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας.
Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο 6ο και στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}