Πατέρες που εμπλέκονται συναισθηματικά με τα παιδιά τους και έχουν αυτοπεποίθηση ως γονείς είναι λιγότερο πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα, του Oxford University, ανακάλυψε ότι η συναισθηματική προσκόλληση του πατέρα και ο ισχυρός δεσμός με το παιδί –έναντι του πόση πρακτική φροντίδα έκανε- είχε την ισχυρότερη επίδραση στο αν το παιδί θα εμφάνιζε προβλήματα.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό BMJ Open, ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι ψυχολογικές και συναισθηματικές πλευρές της ενασχόλησης του πατέρα με το παιδί είναι οι πιο ισχυρές όσον αφορά την κατοπινή του συμπεριφορά και όχι η χρονική διάρκεια της πρακτικής φροντίδας ή της συμμετοχής στο νοικοκυριό.
Το πώς οι νέοι πατέρες βλέπουν τους εαυτούς τους ως γονείς, το πόση αξία δίνουν στο ρόλο και πώς προσαρμόζονται σε αυτόν φαίνεται να συνδέονται με θετικό αποτέλεσμα στη συμπεριφορά των παιδιών.
Ζητήθηκε από 10.440 γονείς παιδιών που ζούσαν και με τους 2 γονείς στην ηλικία των 8 μηνών, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την ψυχική υγεία τους, καθώς και για την υγεία των παιδιών τους, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη στάση έναντι της μητρότητας και πατρότητας, το χρόνο που περνούσαν με τη φροντίδα των παιδιών και την παιδική συμπεριφορά και ανάπτυξη.
Ήταν επίσης διαθέσιμα στοιχεία περισσότερων των 6.000 παιδιών στις ηλικίες 9 και 11.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πατέρες με καλά σκορ στην συναισθηματική ανταπόκριση του παιδιού τους και στη σιγουριά για τον ρόλο τους είχαν παιδιά με έως 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς στην προεφηβεία σε σχέση με πατέρες που είχαν χαμηλότερα σκορ.
Πηγές:
BMJ Open.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}