Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και η φρουκτόζη σχετίζονται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας στους άντρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ουρική αρθρίτιδα, που προκαλείται από αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα είναι νόσος των συνδέσμων και προκαλεί έντονο πόνο και οίδημα.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο BMJ Online First, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 46.000 άντρες, ηλικίας 40 ετών και άνω, χωρίς ιστορικό ουρικής αρθρίτιδας. Στην αρχή της έρευνας συνέλεξαν υλικό για την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, ενώ στοιχεία για το ύψος, τη λήψη φαρμάκων και την ιατρική κατάσταση καταγράφονταν κάθε δυο χρόνια κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς έρευνας.
Την περίοδο που διήρκεσε η έρευνα, 755 άντρες διαγνώστηκαν με ουρική αρθρίτιδα. Ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος στους άντρες που έπιναν 5 έως 6 ‘μερίδες’ αναψυκτικών με ζάχαρη την εβδομάδα και 85% υψηλότερη σε αυτούς που έπιναν δυο ή περισσότερα τέτοια ποτά την ημέρα, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερη από μια ‘μερίδα’ τον μήνα.
Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η ηλικία, η χρήση διουρητικών, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση αλκοόλ και οι διατροφικές συνήθειες. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι ο χυμός φρούτων και φρούτα πλούσια σε φρουκτόζη, όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια, ήταν συνδεδεμένα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος πρέπει να εξισορροπηθεί έναντι του μεγάλου οφέλους που προκύπτει για την υγεία από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Πηγές:
BMJ Online First
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}