Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα 2 ερευνών τα σακχαρούχα αναψυκτικά, όπως και τα διαίτης, συνδέονται με επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου.
Άνθρωποι που καταναλώνουν σακχαρούχα ροφήματα συχνά είναι πιο πιθανό να έχουν φτωχότερη μνήμη, μικρότερο εγκέφαλο και σημαντικά μικρότερο ιππόκαμπο-περιοχή που είναι σημαντική για τη μνήμη και τη μάθηση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της Framingham Heart Study (FHS).
Στην πρώτη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer's & Dementia, ερευνητές εξέτασαν στοιχεία, περιλαμβανομένων απεικονιστικών εξετάσεων και νοητικών εξετάσεων, περίπου 4.000 ανθρώπων.
Οι ερευνητες εστίασαν σε ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερα από 2 σακχαρούχα ροφήματα την ημέρα- αναψυκτικά, φρουτοχυμούς κ.α- ή περισσότερα από 3 αναψυκτικά την εβδομάδα.
Στην ομάδα ‘’υψηλής πρόσληψης’’, ανακάλυψαν πολλά σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου, όπως μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου, φτωχότερη επεισοδιακή μνήμη και συρρικνωμένο ιππόκαμπο- παράγοντες κινδύνου για νόσο Alzheimer.
Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι υψηλότερη πρόσληψη αναψυκτικού διαίτης συνδεόταν με μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου.
Στη δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Stroke, οι ερευνητες εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν διαγνωστεί με άνοια τύπου Alzheimer.
Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης ημερησίως, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια και να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πηγές:
Alzheimer's & Dementia,
Stroke.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}