Τι κοινό έχουν η μαστογραφία, οι εξετάσεις σακχάρου και ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας; Όλα μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις ότι κάποιος οδηγείται στο εγκεφαλικό, υποδεικνύουν νέες έρευνες. Υψηλότερος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσίασαν γυναίκες με συσσώρευση στις αρτηρίες που φάνηκε τυχαία σε μαστογραφία, σε μη διαβητικούς που άρχισαν να έχουν προβλήματα ινσουλίνης και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν την τάση να αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν αν έχουν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο, αν ένας ηλικιωμένος αποκοιμιέται μπροστά στην τηλεόραση συνέχεια, ενδεχομένως θα πρέπει να εξετάσει αν έχει διαταραχή ύπνου που να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, συμβουλεύουν γιατροί.
Παρομοίως, εξέταση για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές ενδείξεις για κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.
Μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για δυο σημαντικούς τομείς, αλλά οι άνθρωποι συχνά εστιάζουν μόνο στον κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε ο Dr. Philip Gorelick, Νευρολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.
Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οφείλεται στην άπνοια ύπνου, συνήθη κατάσταση όπου οι άνθρωποι σταματάνε για λίγο να αναπνέουν. Όπως εξηγεί ο Gorelick δεν είναι υγιεινό, καθώς έτσι ο άνθρωπος δεν παραμένει στο φυσιολογικό κύκλο ύπνου.
Ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα και την ημέρα νιώθει κούραση.
Ερευνητές του Κολούμπια ανακάλυψαν ότι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ρώτησαν 2.100 ανθρώπους ηλικίας 73 ετών, κατά μέσον όρο, πόσο συχνά αποκοιμιόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας, μιλώντας σε κάποιον ή καθισμένοι μετά το φαγητό.
Τα επόμενα δυο χρόνια 40 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό και 127 είχαν άλλα αγγειακά προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή ή θρόμβους στους πνεύμονες.
Οι πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σχεδόν πενταπλάσιες σε όσους αποκοιμιόντουσαν συχνά και σχεδόν τριπλάσιες σε ανθρώπους που αποκοιμιόντουσαν περιστασιακά, σε σχέση με όσους αποκοιμιόντουσαν σπανίως.
Υψηλότερες ήταν και οι πιθανότητες για άλλα αγγειακά προβλήματα.
Η έρευνα που αφορά τη μαστογραφία έγινε από τούς φοιτητές Ιατρικής Amy Loden και Dr. Paul Dale του Πανεπιστημίου του Μισούρι. Εξέτασαν τις συσσωρεύσεις ασβεστίου στα τοιχώματα αρτηριών που τροφοδοτούν τους μαστούς, που είναι διαφορετικές από τις επασβεστώσεις στον ιστό του μαστού που μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη παρουσίας όγκου.
Οι ερευνητές προηγουμένως είχαν δημοσιεύσει έρευνες που συνέδεαν τις συσσωρεύσεις στις αρτηρίες με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Στη νέα έρευνα ανακάλυψαν συσσωρεύσεις σε ποσοστό 11%, 800 γυναικών που είχαν εξεταστεί με μαστογραφία σαν εξέταση ρουτίνας.
Στη συνέχεια εξέτασαν τις μαστογραφίες 204 ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακάλυψαν συσσωρεύσεις σε ποσοστό 56%-5 φορές πιο συχνά. Μεγαλύτερος κίνδυνος για εγκεφαλικό φάνηκε στις γυναίκες όλων των ηλικιών που είχαν συσσωρεύσεις αλλά ιδιαίτερα σε όσες βρίσκονταν στα 40 και 50.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπονοούν ότι μια γυναίκα θα υποστεί εγκεφαλικό επειδή έχει συσσωρεύσεις αλλά ότι έτσι εντοπίζονται οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η τρίτη έρευνα εστίασε στο τεστ HOMA- αναλογία επιπέδου σακχάρου και ινσουλίνης όπως μετρώνται μετά από νηστεία. Υψηλό σκορ σημαίνει αντίσταση στην ινσουλίνη, κατάσταση στην οποία ο οργανισμός δεν είναι ικανός να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ορμόνη για να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η Dr. Tatjana Rundek, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, πραγματοποίησε έρευνα σε 1.735 μη διαβητικούς, ηλικίας 68 ετών κατά μέσον όρο. Το ένα τέταρτο είχε υψηλή τιμή στην εξέταση και τα επόμενα 7 χρόνια είχαν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με όσους είχαν σημειώσει χαμηλές τιμές.
Το τεστ δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας αλλά τα επίπεδα σακχάρου εξετάζονται συχνά και μπορούν να δώσουν προειδοποιητικά σημάδια και για άλλη νόσο πέρα από τον κίνδυνο διαβήτη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}