Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, συνήθης αιτία τύφλωσης, έχει συσχετιστεί με την απώλεια όρασης και με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή προσβολή διπλασιάζεται.
Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια προοδευτική νόσος των ματιών που επηρεάζει το κέντρο του αμφιβληστροειδή, γνωστό ως κηλίδα, στο πίσω μέρος του ματιού, το μέρος του ματιού που ειδικεύεται περισσότερο σε εκλεπτυσμένες εργασίες όσον αφορά την όραση, όπως το διάβασμα και η οδήγηση.
Είναι πιο συνήθης στους ηλικιωμένους και σε ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί σημαντική αιτία τύφλωσης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3600 ανθρώπων ηλικίας 49 ετών και άνω, μεταξύ του 1992 και του 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έγινε νέα εξέταση σε 2335 από αυτούς. Δέκα χρόνια αργότερα 1952 επανεξετάστηκαν. Η ανάλυση περιελάμβανε εξέταση και φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς.
Παράλληλα διερευνήθηκαν οι αιτίες θανάτου συμμετεχόντων.
Στους συμμετέχοντες, κάτω των 75 ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, η πρόωρη εμφάνιση της νόσου φάνηκε να συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό μέσα σε μια δεκαετία. Το τελικό στάδιο της νόσου συνδέθηκε με πενταπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή και δεκαπλάσιες θνησιμότητας από εγκεφαλικό.
Καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η τρέχουσα αντιμετώπιση της πάθησης θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας έχουν εξαιρετικά σημαντική επίδραση στο θέμα της αντιμετώπισης της πάθησης.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σύδνευ εμφανίζεται στο περιοδικό ‘Journal of Ophthalmology’.
Πηγές:
Journal of Ophthalmology’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}