Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από καπνιστές και οι περισσότεροι από τους συστηματικούς χρήστες καταφέρνουν να διακόψουν πλήρως το κάπνισμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα έχει σημαντικά οφέλη για τη Δημόσια Υγεία. Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό της Ελλάδας και διεξήγαγε επιστημονική ομάδα από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο, τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πατρών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με βασικό ερευνητή τον Δρ. Κωνσταντίνο Φαρλασινό. Κύριο Θέμα της επιστημονικής μελέτης, τα ευρήματα της οποίας και θα παρουσιαστούν αύριο, ήταν αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει ή εμποδίζει την διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα.
Κατά πληροφορίες, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα πελατών καταστημάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα. Το 98% των πελατών κάπνιζαν πριν ξεκινήσουν την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το 70% διέκοψε το κάπνισμα (αντικειμενικά διαπιστωμένο με μέτρηση εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα). Οι ελάχιστοι πελάτες που δεν κάπνιζαν ποτέ και ξεκίνησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο (1%) παρέμειναν μη καπνιστές.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρουσίασαν οφέλη στην υγεία τους, κυρίως βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, της ικανότητας άσκησης, των οσφρητικών και γευστικών αισθήσεων, ενώ οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ο ερεθισμός του λαιμού και ο βήχας. Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα είναι κυρίως τωρινοί και πρώην καπνιστές με την πλειοψηφία τους να έχουν σταματήσει το κάπνισμα.
Θυμίζουμε ότι μέσα στο Δεκέμβριο του 2018 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος είχε παραθέσει συνέντευξη σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα. Στο πλαίσιο της συνέντευξης είχε τονιστεί η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το θέμα, εξαιτίας της άδικης εξίσωσης που υπάρχει ανάμεσα στο άτμισμα και στα καπνικά προϊόντα, όσον αφορά τις βλαπτικές τους συνέπειες.
Παρά το ότι, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως με τους περισσότερους καπνιστές - με το 35 % των ανδρών και το 20% των γυναικών να καπνίζουν - όπου θρηνούμε ετησίως 15.000 θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα, η ελληνική πολιτεία επί της ουσίας διώκει το άτμισμα, την επιλογή δηλαδή 400,000 ατμιστών να μειώσουν την βλάβη που τους προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους.
Δυσβάσταχτο είναι και το κόστος του καπνίσματος, στο δημόσιο υγειονομικό σύστημα της χώρας το οποίο αγγίζει το 8% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης. Εάν προστεθεί στο υγειονομικό κόστος η ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, με την απώλεια ζωών και ωρών εργασίας, τότε αφαιρεί κάθε έτος και 2% από το ΑΕΠ της Ελλάδας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}