Οι άνθρωποι που έχουν δυσλειτουργία στο θυρεοειδή, όπου ο αδένας αυτός είτε υπολειτουργεί είτε υπερλειτουργεί και δεν εμφανίζουν συμπτώματα, φαίνεται πως έχουν μετρίως αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η σιωπηλή δυσλειτουργία θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα κίνδύνου για στεφανιαία νόσο και θάνατο, σημειώνει ο Dr. Nicholas Rodondi, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης.
Τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε στοιχεία 12 ερευνών. Δέκα από αυτές αφορούσαν πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούνταν από 14.449 άτομα.
Όλες οι έρευνες που έγιναν σε εθελοντές εξέτασαν την επίδραση του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού στην καρδιοπάθεια και τη θνησιμότητα, ενώ μόνο πέντε εξέτασαν τον υποκλινικό υπερθυρεοειδισμό.
Η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου, θανάτου λόγω καρδιακής νόσου και θανάτου από άλλη αιτία ήταν υψηλότερη κατά 20%, 18% και 12% αντίστοιχα, σε άτομα με θυρεοειδή που υπολειτουργούσε, χωρίς κλινικά συμπτώματα.
Άνθρωποι με θυρεοειδή που υπερλειτουργούσε αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα είχαν 21%, 19% και 12% περισσότερες πιθανότητες αντίστοιχα, για καρδιακή νόσο, θάνατο από καρδιακή νόσο και θάνατο από άλλη αιτία.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί η επίπτωση της αγωγής των δυο παθήσεων στον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Πηγές:
'Annals of Internal Medicine'
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}