iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Επιστήμη & Ζωή

Οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα να νοσήσει από λιστερίωση

Μόνο το 50% των συμμετεχόντων νοικοκυριών έχουν ακούσει για το παθογόνο μικρόβιο Listeria monocytogenes και οι γνώσεις τους ως προς τις τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του μικροβίου αυτού και να αυξηθεί ο κίνδυνος λιστερίωσης ήταν ελλιπείς.
Οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα να νοσήσει από λιστερίωση

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019, 10:18

Δέσποινα ΚαραγιαννοπούλουΔέσποινα Καραγιαννοπούλου
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

Πρόκειται για ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και αφορούσε στην εκτίμηση της επικινδυνότητας από την παρουσία του παθογόνου μικροβίου Listeria monocytogenes σε μη προσυσκευασμένα προϊόντα κρέατος θερμικής επεξεργασίας.

Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν φέτες από καπνιστό ή βραστό ζαμπόν, καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, καπνιστό ή βραστό κοτόπουλο, πάριζα και μορταδέλα που κόβονται στα μηχανήματα κοπής των σουπερμάρκετ, παρουσία του πελάτη. Παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο λιστερίωσης έχουν να κάνουν με το χειρισμό, τη διατήρηση και το χρόνο κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

Βασισμένος στα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές:

Στο συνδέσμους που ακολουθούν υπάρχουν τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας: http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/1677e (report) https://zenodo.org/record/3339343#.XTFrlLiPbVR (Layman report)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR