Το κάπνισμα και η παχυσαρκία ενδεχομένως μπορεί να προκαλούν μόνιμη απώλεια ακοής, σύμφωνα με ερευνητές.
Μπορεί ενδεχομένως να απειλήσουν τη ροή αίματος στο αυτί, με τα επίπεδα βλάβης να συνδέονται με το επίπεδο της παχυσαρκίας ή τη διάρκεια του καπνίσματος.
Ωστόσο, στην έρευνα, του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, φάνηκε ότι τα υψηλά επίπεδα θορύβου στη δουλειά παραμένουν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου.
Σε άλλη έρευνα, το κάπνισμα στη μέση ηλικία φάνηκε να συνδέεται με χειρότερη μνήμη, που μπορεί να επισπεύσει την εμφάνιση της άνοιας.
Σχέση μεταξύ καπνίσματος και προβλημάτων ακοής έχει επίσης υποδειχτεί από άλλους, αλλά τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 4.000 άντρες και γυναίκες μεταξύ 53 και 67 ετών, προσφέρουν την πιο πειστική ένδειξη έως σήμερα.
Οι συμμετέχοντες πέρασαν από εξέταση ακοής και στη συνέχεια ρωτήθηκαν σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την εργασία τους.
Ο Dr Erik Fransen του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας σημειώνει ότι η ικανότητα να ξεχωρίζει κάποιος ήχους υψηλής συχνότητας παρουσίαζε βλάβη στους καπνιστές και τους παχύσαρκους, αν και όχι στον ίδιο μεγάλο βαθμό με αυτόν που εμφανίζουν όσοι δουλεύουν σε μέρος με υψηλά επίπεδα θορύβου.
Όπως δήλωσε, η απώλεια ακοής είναι ανάλογη με το πόσο καπνίζει κάποιος, καθώς και τον Δείκτη Μάζας Σώματος που έχει. Αρχίζει και χειροτερεύει όταν κάποιος καπνίζει τακτικά για περισσότερο από ένα χρόνο. Σημειώνει πως σε αντίθεση με άλλα σημεία του σώματος, όταν έχει επέλθει βλάβη, δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης.
Η θεωρία πίσω από την βλάβη στην ακοή είναι παρόμοια με την αιτία που το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορεί να βλάψουν άλλα όργανα.
Και τα δυο μπορεί να διαταράξουν τη ροή του αίματος στον οργανισμό και ο Dr Fransen θεωρεί πως η έλλειψη οξυγόνου, μαζί με την αποτυχία αποβολής τοξικών υπολειμμάτων από το αυτί μπορεί να είναι επιβλαβής.
Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the Association for Research into Otolaryngology’.
Xωριστή έρευνα που έγινε σε 5.000 δημόσιους υπαλλήλους που συμπλήρωσαν νοητικά τεστ και τεστ μνήμης και τα επανέλαβαν πέντε χρόνια αργότερα, ανακάλυψε ότι το κάπνισμα στη μέση ηλικία σχετίζεται με έκπτωση της μνήμης και της λεκτικής ικανότητας.
Τα προβλήματα μνήμης σε αυτή την ηλικία έχουν σχετιστεί με ταχύτερη έναρξη των συμπτωμάτων άνοιας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και του Λονδίνου.
Πηγές:
‘Journal of the Association for Research into Otolaryngology’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}