Η απώλεια ακοής συχνά θεωρείται φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Όμως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η μη αντιμετώπισή της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γενική υγεία ενός ανθρώπου.

Ο Dr. Nicholas Deep, ωτορινολαρυγγολόγος της Mayo Clinic, εξηγεί πώς η μη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική, σωματική και κοινωνική υγεία.

Ο ειδικός δήλωσε ότι η μη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό σπιράλ άλλων προβλημάτων υγείας.

Με μεγαλύτερη απώλεια ακοής, ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να μεταφράσει το μήνυμα. Αυτό χρησιμοποιεί δύναμη εγκεφάλου και υπάρχει λιγότερο γνωστικό απόθεμα για σκέψη, μνήμη ή άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες υψηλότερου επιπέδου.

Ο Dr. Deep δήλωσε ότι οι ασθενείς έχουν σύγχυση λόγω της ανικανότητας επικοινωνίας. Μπορεί να αποσυρθούν  κοινωνικά, να γίνουν λιγότερο δραστήριοι και λιγότερο συνδεδεμένοι με τον φίλους και την οικογένεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, απομόνωση και κατάθλιψη-ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένηση.

Η κοινωνική απομόνωση από τη μη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να επηρεάσει εκτός από την ψυχική υγεία και τη σωμαιτκή.

Αυτοί οι άνθρωποι μένουν περισσότερο στο σπίτι. Οι σωματικές τους δραστηριότητες αρχίζουν να μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, η ισορροπία μειώνεται και έχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η μη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι παράγοντας κινδύνου για αυξημένες πτώσεις, νοσηλεία, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, ακόμα και θνησιμότητα, σημείωσε ο ειδικός.

Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής με διάφορες λύσεις, όπως ακουστικά βοηθήματα ή κοχλιακά εμφυτεύματα, μπορεί να μειώσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H Θ. Ψαλτοπούλου για τον στρεπτόκοκκο και την ευλογιά των πιθήκων
Χατζηχριστοδούλου: Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα mpox
Καλύτερη μεταμόσχευση με ‘’καρδιά σε κουτί’’