Η περίοδος της εμμηνόπαυσης επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό των γυναικών, κατ’ επέκταση και στην εμφάνισή τους. Παρότι, όμως, σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας, ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την αρχή μιας νέας ζωής, η οποία μπορεί να είναι το ίδιο δημιουργική και όμορφη.
Είναι γεγονός ότι η εμμηνόπαυση και οι αλλαγές που συντελούνται κατά την περίοδο που προηγείται αυτής και αφορούν κυρίως τις αναπαραγωγικές ορμόνες, δημιουργούν διαφορετικές ανάγκες στη διαχείριση της εικόνας των γυναικών.
Οι αναπαραγωγικές ορμόνες διαδραματίζουν έναν ενισχυτικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, η οποία διατηρεί την ποιότητα του δέρματος, των νυχιών, των μαλλιών και του βλεννογόνου. Με τις μεταβολές που επιφέρει στα επίπεδά τους το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας, επέρχεται μία μεγαλύτερη φθορά, η οποία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
«Στην εμμηνόπαυση εμπλέκονται όλα τα συστήματα του οργανισμού, για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η έρευνα στο πεδίο αυτό, προκειμένου να εξασφαλισθεί για τις γυναίκες μια ομαλή μετάβαση από την μία περίοδο στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, η Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης, μέσω όχι μόνο της αντιμετώπισης αλλά και της πρόληψης. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, την οποία πραγματεύεται η Γηριατρική επιστήμη», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).
Οι επιπτώσεις
Οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην εμφάνιση των γυναικών περιλαμβάνουν αφυδάτωση και χαλάρωση του δέρματος, δημιουργία ρυτίδων, απώλεια ή λέπτυνση μαλλιών ή τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα σημεία. Ειδικά στο σώμα, οι πιο συνήθεις επιπτώσεις αφορούν στη χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή των μπράτσων και του εσωτερικού των μηρών καθώς και σε μία συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
«Η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ενημέρωσης και παρακολούθησης από τις εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες», επισημαίνει η Δρ. Σεφέρη – Δανιήλ.
Αφυδάτωση και χαλάρωση
Οι θεραπείες που στοχεύουν στην ενυδάτωση και τόνωση του δέρματος, μπορούν να εφαρμοστούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Γίνονται με τη χρήση ενέσιμων υλικών, όπως πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία (μεσοθεραπεία) ενώ η τόνωση μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων (λέιζερ, ραδιοσυχνότητες).
Δυσχρωμίες
Η αντιμετώπιση των κατά τόπους βλαβών, σε πρόσωπο και σώμα, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ποσότητας μελανίνης (δυσχρωμίες) γίνεται με μηχανήματα λέιζερ, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με ενέσιμες θεραπείες, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
Η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας μπορεί να γίνει με τη χρήση μηχανημάτων με λέιζερ. Οι θεραπείες πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό, καθώς συχνά οι τρίχες αναπαράγονται, γεγονός που παρατείνει τη διάρκεια της θεραπείας.
Ρυτίδες έκφρασης
Επειδή το δέρμα αφυδατώνεται δημιουργούνται ευκολότερα ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο και την περιοχή του λαιμού. Σε αυτήν την περίπτωση, τη λύση δίνουν οι μεσοθεραπείες αλλά και η βουτουλινική τοξίνη (μπότοξ).
Αδύναμα μαλλιά
Για την ενδυνάμωση των μαλλιών μπορούν να εφαρμοστούν ενέσιμες θεραπείες και PRP (Platelet Rich Plasma). Σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, γίνεται PRP με αυξητικούς παράγοντες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής και της ποιότητάς του αλλά και επιτυγχάνοντας αναπαραγωγή.
Βαθιές ρυτίδες και κενά
Στην περίπτωση των βαθιών ρυτίδων και των κενών, που δημιουργούνται από έλλειμμα όγκου, εφαρμόζονται η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους (μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα) ή έγχυση υαλουρονικού οξέος.
Θεραπείες για το σώμα
Οι μεσοθεραπείες, τα βλαστοκύτταρα, το PRP και τα μηχανήματα, μπορούν να εφαρμοστούν και στο σώμα για ενυδάτωση, τόνωση, ανάπλαση και σύσφιξη, ανάλογα με την περίπτωση.
Εντούτοις, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η μέθοδος της λιπογλυπτικής. Μετά την εμμηνόπαυση, που το δέρμα αφυδατώνεται και χαλαρώνει οι περιοχές με μεγάλες λιποαποθήκες γίνονται πιο εμφανείς. Με τη λιπογλυπτική, λαμβάνεται λίπος από τις περιοχές όπου περισσεύει και τοποθετείται σε εκείνες όπου υπάρχει έλλειμμα, διαμορφώνοντας ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Στο μαστό, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου χαλαρώνει, μπορεί να γίνει σμίκρυνση και ανόρθωση, με ένθεμα ή όχι.
Η εικόνα των αποστεωμένων χεριών μπορεί να αλλάξει με την έγχυση υαλουρονικού οξέος ή με την μεταμόσχευση αυτόλογου λίπους, τη χρήση βλαστοκυττάρων ή την εφαρμογή PRP με αυξητικούς παράγοντες.
«Το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση είναι η χαλάρωση στην έσω επιφάνεια βραχιόνων και μοιρών. Αυτές οι περιοχές μπορεί να εμφανίσουν χαλάρωση, ακόμη και αν κανείς γυμνάζεται, ακόμη και αν τρέφεται σωστά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, μπορούμε να δώσουμε λύση με τη χρήση μηχανημάτων, νημάτων ή ακόμα και με επέμβαση, εάν το πρόβλημα είναι έντονο», αναφέρει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.
Αιδιοπλαστική και ανάπλαση του κόλπου
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, μετά την εμμηνόπαυση, εφαρμόζονται και στη χώρα μας η αιδιοπλαστική και η ανάπλαση του κόλπου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχολογίας της γυναίκας αλλά και της ποιότητας της σεξουαλικής της ζωής.
Η αιδιοπλαστική γίνεται με χειρουργικό λέιζερ, επιτυγχάνοντας σμίκρυνση και βελτίωση των χειλέων του κόλπου, δίνοντας καλύτερο σχήμα, σε μία συνεδρία. Παράλληλα, μπορεί να γίνει νεαροποίηση του ιστού του κόλπου με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, με το ίδιο αποτέλεσμα. Για τη θεραπεία απαιτούνται μία ή περισσότερες συνεδρίες.
«Όλες οι παραπάνω θεραπείες έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν το κολλαγόνο, να ενυδατώσουν τις περιοχές και ουσιαστικά να «ξαναζωντανέψουν» οι ιστοί. Στο σύνολό τους εφαρμόζονται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία, με εξαίρεση τη λιπογλυπτική και την ανόρθωση/σμίκρυνση μαστών, οι οποίες απαιτούν νοσοκομειακό περιβάλλον», τονίζει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}