Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση φαίνεται πως συνδέεται με τοξική πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που είναι ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Γυναίκες ανω των 70 ετών είχαν ταχύτερη συσσώρευση πρωτείνης Ταυ στον εγκέφαλό τους αν είχαν λάβει τέτοια θεραπεία για συμπτώματα εμμηνόπαυσης περισσότερο από 10 χρόνια πριν, αναφέρει έρευνα στο Science Advances.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σημαντική διαφορά στη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς.
Η Rachel Buckley, του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι περίπου το ένα τέταρτο γυναικών που είναι τώρα 70 ετών και άνω και έχουν ιστορικό λήψης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης έχουν μπει σε σημαντική ηλικία κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοια θεραπεία σε νεότερες γυναίκες δεν φάνηκε να συνδέεται με αυξημένη συσσώρευση Ταυ, στηρίζοντας τη θεώρηση ότι θα πρέπει να είναι ασφαλής στην αρχή της εμμηνόπαυσης.
Δήλωσαν ότι τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις ότι η καθυστέρηση της έναρξης αυτής της θεραπείας, ιδιαίτερα στις ηλικιωμένες, θα μπορούσε να οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα όσον αφορά το Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές συνέκριναν απεικονιστικές εξετάσεις 73 γυναικών που χρησιμοποίησαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για 14 χρόνια κατά μέσον όρο πρωτύτερα, με 73 γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν είχαν χρησιμοποιήσει τέτοια θεραπεία.
Oι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε PET scans για ύπαρξη βήτα αμυλοειδούς για 4,5 χρόνια και για Ταυ για 3,5.
Η Gillian Coughlan δήλωσε ότι τα στοιχεία της νέας έρευνας δείχνουν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ενδεχομένως επηρεάζει τη συσσώρευση των Ταυ λόγω ηλικίας με συνέπειες στη νοητική εξασθένηση.
Πηγές:
Science Advances.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράση ενημέρωσης "Tech for Better Cancer Care"
Συμβουλές για ένα... ψυχικά ήρεμο Πάσχα
Το άγχος των γιορτών: Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία το Πάσχα