Τα χρόνια της εφηβείας χαρακτηρίζονται από συναισθηματικές διακυμάνσεις. Πώς ξεχωρίζουμε τις φυσιολογικές διακυμάνσεις στο συναίσθημα του εφήβου από την κατάθλιψη; Σύμφωνα με το Harvard Mental Health Letter, υπάρχουν μερικοί τρόποι διαχωρισμού.
Αν και η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, επηρεάζει περισσότερο εφήβους παρά νεαρότερα παιδιά. Τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται περίπου στα 13 και συχνά οξύνονται μεταξύ της ηλικίας των 16 και 24.
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε νέους ανθρώπους, γιατί τα συμπτώματα σπάνια αφορούν μόνο τη διάθεση. Μια έρευνα καταλήγει ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους ασθενείς υπέφεραν μόνο από συμπτώματα κατάθλιψης.
Πιο συχνά, εμφάνιζαν συνδυασμό προβλημάτων στη διάθεση και τη συμπεριφορά, για παράδειγμα, άγχος, ανησυχία, προβλήματα συγκέντρωσης ή αποκλίνουσα συμπεριφορά.
Ο Dr. Michael Miller, Διευθυντής σύνταξης του Harvard Mental Health Letter, σημειώνει ότι οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τους παρακάτω τρόπους για να ξεχωρίζουν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις από την κατάθλιψη στους εφήβους:
- Ένταση: Όσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα (αλλαγές στη διάθεση, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις σκέψεις)τόσο πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κατάθλιψη και όχι για περαστικό συναίσθημα.
- Διάρκεια: Κάθε χειροτέρευση στη συμπεριφορά ή στη διάθεση που διαρκεί δυο εβδομάδες ή περισσότερο, χωρίς διάλειμμα, μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κατάθλιψης.
- Τομείς: Προβλήματα που παρατηρούνται σε αρκετούς τομείς στη ζωή ενός εφήβου-σχολείο, σπίτι και συναναστροφές με φίλους- μπορεί να υποδηλώνουν κατάθλιψη.
Πηγές:
Harvard Mental Health Letter
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}