Ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι χρόνιοι πάσχοντες κατά τη διάρκεια της επιδημίας από την παραμέληση των παθήσεών τους και τη δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίας υγείας, επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών.
Επισημάνθηκε ότι σε δημόσιες δομές ειδικά στην Περιφέρεια εξειδικευμένες κλινικές όπως οι ογκολογικές, υπολειτουργούν καθώς το υγειονομικό προσωπικό έχει μετατεθεί στις κλινικές COVID-19. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι οι χρόνιοι πάσχοντες παραμελούν την πάθησή τους καθώς η επιδημία έχει δυσχεράνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ για να καλυφθεί το κόστος του μοριακού ελέγχου για SARS-CoV-2, για όλους τους πολίτες. Παράλληλα, επισημάνθηκε ο κίνδυνος διασποράς του ιού από τη διενέργεια των rapid test από μη εξουσιοδοτημένους φορείς.
Επιπλέον τονίστηκε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση των προσυμπτωματικών ελέγχων και των προληπτικών εξετάσεων, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 50% γεγονός που οδηγεί σε νέα υγειονομική βόμβα το επόμενο διάστημα καθώς πολλοί ασθενείς θα διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια της νόσου τους.
Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς, επισημάνθηκε η ανάγκη οι ογκολόγοι και οι ογκολογικοί νοσηλευτές να εξαιρούνται της μετακίνησης στις μονάδες COVID-19, για λόγους προστασίας των ασθενών και εξασφάλισης της συνέχισης των θεραπειών δεδομένου ότι κάθε καθυστέρηση είναι πιθανό να επιβαρύνει την υγεία τους και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Επίσης τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων θα πρέπει να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο για να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Μία από τις παράπλευρες απώλειες της επιδημίας είναι η παραμέληση της παρακολούθησης των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Είδαμε και κατά το πρώτο διάστημα της καραντίνας ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ατονούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από διάφορα αίτια. Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ενίσχυση της Π.Φ.Υ και η διασφάλιση της πρόσβασης των χρόνιων πασχόντων, στις δομές υγείας για να μην μπουν σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.»
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της κ. Χρυσούλας Νικολάου Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, του κ. Χρήστου Τζιβανίδη Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ, του κ.Γιώργου Σαρόγλου Ομ. καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, του κ. Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, της κ, Κυριακής Κανελλακοπούλου Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου και του κ. Ανδρέα Πάγκαλη ειδικού Παθολόγου.
Εκ μέρους των Συλλόγων Ασθενών συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Καπετανάκης Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Ολγα Οικονόμου Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων, Αθανασία Παππά, Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ, Χριστίνα Θεοδωρίδου, Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡχω Παρασκευή Μιχαλοπούλου Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", Μαίρη Χήναρη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΕΦΙ, Π.Βλέκου, Σύλλογος ασθενών Alzheimer.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ.Τσούκαλος Γ. Γραμματέας, Τ.Χατζής, Λ. Μαρκάκη, Π.Λεονάρδου, Γ.Κεχρής και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}