Οι ενήλικες που είναι δραστήριοι -είτε μέσω άσκησης είτε μέσω άλλων ασχολιών-έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα, που παρακολούθησε σχεδόν 80.000 Ιάπωνες ενήλικες για μια δεκαετία ανακάλυψε ότι οι άντρες και οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. Όταν εστίασαν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου ανακάλυψαν ότι η άσκηση σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, στο συκώτι, στο πάγκρεας και στο στομάχι.
Επιπλέον ανακάλυψαν ότι η προστατευτική επίδραση ήταν ισχυρότερη στους ανθρώπους φυσιολογικού σωματικού βάρους, στηρίζοντας τη θεωρία ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του καρκίνου, τουλάχιστον μερικώς, μέσω του καλύτερου ελέγχου του σωματικού βάρους.
Ο Dr. Manami Inoue και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στο Τόκιο εξέτασαν ποσοστά καρκίνου μεταξύ 79.771 αντρών, ηλικίας 45 έως 74 ετών στην έναρξη της έρευνας. Από το 1995 έως το 1999 οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τη διατροφή και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής.
Οι ερευνητές, στη συνέχεια, τους παρακολούθησαν έως το 2004 καταγράφοντας περισσότερα από 4.300 νέα περιστατικά καρκίνου.
Συνολικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου υποχώρησε ελαφρά καθώς τα επίπεδα δραστηριότητας αυξάνονταν. Κατά μέσον όρο, οι πιο δραστήριοι άντρες είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους.
Οι περισσότερο δραστήριες γυναίκες είχαν κατά 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με όσες ακολουθούσαν καθιστική ζωή. Η σχέση φάνηκε να ισχύει και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως την ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα και την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Ως άσκηση θεωρήθηκε όχι μόνο η άσκηση στον ελεύθερο χρόνο αλλά και η ποσότητα χρόνου που οι συμμετέχοντες περνούν στο περπάτημα, στις δραστηριότητες και στο νοικοκυριό.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αυξημένη καθημερινή συνολική δραστηριότητα-όχι μόνο η άσκηση- μπορεί να είναι ωφέλιμη στην πρόληψη του καρκίνου σε Ιάπωνες άντρες και γυναίκες, σημειώνουν οι ερευνητές. Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι Ιάπωνες είναι σχετικά αδύνατοι και ότι η σχέση μεταξύ άσκησης και μικρότερου κινδύνου για καρκίνο ήταν χαμηλότερη μεταξύ των παχύσαρκων εθελοντών.
Πιστεύεται ότι η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, μερικώς, ελέγχοντας το σωματικό λίπος. Ωστόσο, η άσκηση έχει επίσης άλλα αποτελέσματα που θεωρητικά θα μπορούσαν να κρατήσουν μακριά τον καρκίνο, σημειώνουν ο Inoue και οι συνεργάτες του.
Η άσκηση, μπορεί για παράδειγμα να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να αλλάξει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως των σεξουαλικών ορμονών και παράγόντων ανάπτυξης σαν την ινσουλίνη, που μπορούν να ενισχύουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘American Journal of Epidemiology’.
Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}