Ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια φαίνεται πως έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη, σε σχέση με υγιή άτομα και ασθενείς με διαβήτη.
Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας έχει περιγραφεί και πρωτύτερα, αλλά η νέα έρευνα δείχνει σχετικά με τη σχέση, ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστεί κατάθλιψη, σημειώνει η ερευνήτρια Lisette van den Bemt από το Πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία.
Φαίνεται πως ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης δεν είναι το αποτέλεσμα του να έχει κάποιος χρόνια νόσο γενικά, αλλά ειδικά όταν πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Chest.’
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι προοδευτική νόσος που καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Μπορεί να προκαλέσει βήχα, που παράγει μεγάλη ποσότητα βλένης, συριγμό, ρηχή αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και άλλα συμπτώματα. Το κάπνισμα είναι κύρια αιτία της νόσου.
Η ομάδα συνέκρινε τον κίνδυνο αρχικής διάγνωσης κατάθλιψης σε 999 ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, 978 με διαβήτη και 2494 ομάδας ελέγχου χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας. Συνολικά, ποσοστό 5,5% του γενικού πληθυσμού ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διαβήτη δεν μπορούσε να περιληφθεί στην έρευνα λόγω υπάρχοντος ιστορικού κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος πρώτης διάγνωσης κατάθλιψης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Η συνυπάρχουσα νόσος, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι φαινόμενο που στηρίζεται επαρκώς, στο 85% των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε αυτή την έρευνα, αλλά δεν οδήγησε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη τους ασθενείς με τη νόσο, σε σχέση με υγιείς ανθρώπους και ασθενείς με διαβήτη.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είχαν υψηλότερες πιθανότητες για πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο σε σχέση με ασθενείς με διαβήτη και εθελοντές που ανήκαν σε ομάδες ελέγχου.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι γιατροί χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τον υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης που αντιμετωπίζουν ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Πηγές:
‘Chest.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}