Της Σοφίας Νέτα
Τη συναίνεση της κοινωνίας για την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που προβλέπουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου 2009, ζήτησε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση ‘Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος’ στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας που ξεκινά το υπουργείο Υγείας.
Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του School of Public Health του Πανεπιστημίου Harvard, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
‘Με την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτήσαμε στοχευμένη και στρατηγικά σχεδιασμένη πολιτική για την προώθηση και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας’, τόνισε ο υπουργός Υγείας Δ.
Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι ‘όλες οι ενέργειες του Σχεδίου Δράσης και ο επικείμενος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1-7-2009 αποτελούν βαθιά τομή στα θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών’.
Σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ‘έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να εργαστούμε και να συνεργαστούμε μαζί αποτελεσματικά, για να ανακόψουμε τη θανατηφόρα αυτή επιδημία του καπνίσματος.
Αυτό το στόχο έχει και η πρωτοβουλία της ‘Εθνικής Συμμαχίας κατά του καπνίσματος’. Η εκστρατεία θα αναβαθμίσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος, θα επηρεάσει την απόφαση των καπνιστών για να σταματήσουν το κάπνισμα και θα ενισχύσει την απαίτηση της κοινής γνώμης για την προώθηση και προαγωγή περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από καπνό στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους’.
Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης για την απαγόρευση του καπνίσματος που πραγματοποίησε η Κάπα research για το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε δείγμα 2.037 ενηλίκων καπνιστών και 2.006 ενήλικων μη καπνιστών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε και σχολίασε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αναπλ. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του ΙΚΠΙ Γιάννης Τούντας.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Περισσότεροι από 6 στους 10 καπνιστές και το 95% των μη καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε εστιατόρια και ταβέρνες.
- Το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το κάπνισμα ‘Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς’ Παν. Μπεχράκης, σχολίασε ότι ‘με την εφαρμογή του νόμου από την 1η Ιουλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούνται σε μια επαναδιαχείριση της καπνιστικής τους συνήθειας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας, που επιβάλλουν την προστασία των μη καπνιστών από το υποχρεωτικό κάπνισμα στο οποίο υποβάλλονται σε δημόσιους χώρους εργασίας, διασκέδασης, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.λ.π.’
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Patrick Reynolds, Ιδρυτή του ‘Ιδρύματος for a Smokefree America’ και απόγονο πρώτης γενιάς της οικογένειας της γνωστής καπνοβιομηχανίας. ‘Η μόνη ανάμνηση που έχω από τον πατέρα μου είναι ενός ανθρώπου που πέθαινε από εμφύσημα, το οποίο οφειλόταν στο κάπνισμα.
Η σημερινή μου διεθνής ενασχόληση με το ζήτημα του καπνίσματος, που αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, ελπίζω να αλλάξει τα πράγματα’, ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. P. Reynolds ο οποίος εξήγησε ότι ‘αυτό που επιθυμεί είναι να ενημερώνει τον κόσμο για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και να συμβάλει στην αποδοχή των μέτρων απαγόρευσης’.
‘Οφείλω – συνέχισε - να συγχαρώ την Ελλάδα για την απόφασή της να ακολουθήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα και να ψηφίσει το νέο νόμο, ο οποίος θα μειώσει σημαντικά την έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα και θα χαροποιήσει την πλειονότητα των επισκεπτών της Ελλάδας’.
Την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετέφερε στην εκδήλωση ο Kαθηγητής του School of Public Health του Πανεπιστημίου του Harvard Gregory Connolly, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια εφαρμόσθηκαν αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα, πάνω από το 50% των Αμερικανών συχνάζουν πλέον σε εστιατόρια και μπαρ στα οποία απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα.
Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο...
’Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο την 1η Ιουλίου του 2009’, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πως σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οφειλόμενη στο κάπνισμα θνησιμότητα στη χώρα μας αγγίζει το 20% και καταλαμβάνει την 1η θέση ανάμεσα στις διάφορες αιτίες θνησιμότητας.
Κάθε χρόνο, το κάπνισμα αφαιρεί 20.000 ζωές από την Ελλάδα, ενώ το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ετησίως 700 θανάτους.
Σε μία χρονική στιγμή που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, χάνουμε κάθε χρόνο μία μεσαία πόλη από μία εξάρτηση που απλά πλουτίζει κάποιους. Οι Ελληνίδες, οι τωρινές και οι αυριανές μητέρες είναι πρώτες στο κάπνισμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το κάπνισμα απειλεί ολοένα και περισσότερο τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας.
Σε οικονομικούς όρους, το έγκλημα αυτό έχει τρομακτικές διαστάσεις. Το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό μας κράτους 2,14 δισεκατομμύρια € ετησίως’, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}