Του Δημήτρη Καραγιώργου
Αμφίβολης αποτελεσματικότητας είναι το μέτρο του προληπτικού κλεισίματος σχολείων, εξαιτίας της γρίπης. Το κόστος μίας τέτοιας απόφασης μπορεί να κυμανθεί από 1% έως 6% του ακαθάριστου οικονομικού προϊόντος (ΑΕΠ), με ελάχιστη και παροδική μείωση της επίπτωσης της γρίπης.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος κ. Κώστας Ντάνης, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την Πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1)ν.
Επικαλούμενος την εμπειρία άλλων χωρών, σημείωσε ότι οι αρχές του Μεξικού προχώρησαν σε προληπτικό κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες στις αρχές της πανδημίας. Στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έκλεισε κανένα σχολείο μετά την αρχική φάση της πανδημίας.
Οι ειδικοί των ΗΠΑ δεν συνιστούν κλείσιμο των σχολείων, αλλά επιλεκτικό, όταν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών σε μαθητές. Στο σύνολο των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάνη, η αναστολή λειτουργίας ενδείκνυται μόνο στα αρχικά στάδια της επιδημίας. Απαιτείται, ωστόσο, πλήρης συμμόρφωση των μαθητών στις οδηγίες για αποφυγή του συγχρωτισμού εκτός σχολείου και συνδυασμός άλλων μέτρων.
Αγωγή υγείας
Μιλώντας στο συνέδριο, η παιδίατρος κ. Αδαμαντία Ξεκαλάκη ανέδειξε το σπουδαίο ρόλο της εκπαίδευσης των μαθητών στους τρόπους πρόληψης της γρίπης. Στη διαδικασία αυτή – είπε – πρέπει να μετέχουν και οι ίδιοι οι μαθητές με τα συλλογικά τους όργανα, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.
Η παιδίατρος κ. Δώρα Σταύρου τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρή η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής στο σχολείο. Κάλεσε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους συχνά, με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, να μην πιάνουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους και να βήχουν σε χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα τους.
Οι γονείς – εξήγησε – δεν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όταν είναι άρρωστα και να τα κρατούν στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες μετά το τέλος του πυρετού.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}