Τριτοκοσμική είναι η εικόνα στη φροντίδα των καρκινοπαθών στην Ελλάδα.
Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι λίγα ή πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα 13.000 ασθενείς να αναζητούν κάθε χρόνο φροντίδα στον ιδιωτικό τομέα.
Η λίστα αναμονής για τη σωτήρια ακτινοθεραπεία ξεπερνούν τους τέσσερις μήνες και μαζί το προσδόκιμο επιβίωσης των δύστυχων ασθενών.
Στην Ελλάδα, αναλογούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία είναι διπλάσια, δηλαδή έξι ανά εκατομμύριο…
Η δραματική αυτή κατάσταση θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί, εάν υλοποιούταν πιο γρήγορα η δωρεά δέκα ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε την Τρίτη η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας σχολιάζει πως το πρόβλημα με τα μηχανήματα εντείνεται από τη μεγάλη έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών και ακτινοφυσικών, με το 35% των θέσεων να είναι κενές.
Η ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα υποβάλλει - όσες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα – σε καταστροφικές δαπάνες, καθώς το κόστος θεραπείας με γραμμικό επιταχυντή στον ιδιωτικό τομέα ανέχεται σε 4.000 ευρώ.
Επένδυση
Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία χρειάζονται τουλάχιστον 50 γραμμικούς επιταχυντές, μία επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα υπάρχοντα μηχανήματα έχουν «φάει τα ψωμιά τους», με αποτέλεσμα να χαλάνε συχνά ή να δείχνουν λανθασμένα αποτελέσματα .
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βρίσκονται στην αγορά ανταλλακτικά για την επισκευή τους και αναζητούνται μεταχειρισμένα, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που υπάρχουν στο ΕΣΥ λειτουργούν επί 20 έτη, ενώ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι ηλικίας 45 ετών.
Ασθενείς
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα ανέρχονται ετησίως σε 50.000 και από αυτούς, οι 35.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία.
Ο μεγάλος χρόνος αναμονής – σημειώνει – και η οικονομική αδυναμία για αναζήτηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα οδηγούν στο να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο οι 22.000.
Για να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαζόμαστε συνολικά 70 σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και γραμμικούς επιταχυντές.
Με δεδομένη τη δωρεά δέκα μηχανημάτων από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τα δέκα που λειτουργούν ήδη, απαιτούνται άλλα 50 μηχανήματα, αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}