Προβληματισμό προκαλεί στους καρκινοπαθείς η αντιπαράθεση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με το υπουργείο Υγείας για τις αναμονές στην ακτινοθεραπεία.
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε την Τρίτη πως οι ασθενείς περιμένουν έως και τέσσερις μήνες, ενώ 13.000 αναζητούν θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας 4.000 ευρώ.
Η διοίκηση του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” απάντησε την Τετάρτη πως ο χρόνος αναμονής δεν είναι τέσσερις, αλλά τρεις μήνες και πως έχουν...δρομολογηθεί λύσεις με απόκτηση νέου εξοπλισμού.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του νοσοκομείου “Θεαγένειο” της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου έκανε λόγο την Πέμπτη για δυσφήμιση των νοσοκομείων από τον ΠΟΕΔΗΝ και πως έχουν...δρομολογηθεί λύσεις.
Το “γαϊτανάκι” των ανακοινώσεων παρακολουθούν αγανακτισμένοι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, που βιώνουν καθημερινά τον Γολγοθά της αναζήτησης θεραπείας.
Είναι γνωστό σε όλους πως οι υποδομές αντιμετώπισης του καρκίνου στην Ελλάδα υστερούν σημαντικά στον δημόσιο τομέα, με τις αναμονές των ασθενών να μη συνάδουν με τον επείγοντα χαρακτήρα της νόσου.
Μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε πως το 47,3% των γυναικών με καρκίνο μαστού αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα και υφίστανται καταστροφικές δαπάνες.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν πως η Ελλάδα παραμένει “πρωταθλήτρια” σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ευρώπη, με τον κάθε πολίτη να δαπανά το 2016 κατά μέσο όρο 542,5 ευρώ για υπηρεσίες περίθαλψης.
Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις στο 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), όταν το γερμανικό κράτος να πληρώνει για την Υγεία το 9,5% του ΑΕΠ, το γαλλικό το 8,7% και το βελγικό το 8,1%.
Θεαγένειο
Την ώρα που τα προβλήματα είναι πανθομολογούμενα, η διοίκηση του “Θεαγένειου” επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Η αναβάθμιση του παρηγορητικού, επιφανειακής δράσης και ξεπερασμένου παγκοσμίως Κοβαλτίου, έχει ήδη δρομολογηθεί, το δε κόστος δεν είναι 70, αλλά 400.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κονδύλια του Αντικαρκινικού Εράνου.
- Το “Θεαγένειο” έχει την τιμή να είναι το ελληνικό νοσοκομείο στο οποίο εγκαταστάθηκε ο πρώτος υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, από τους δέκα της δωρεάς του Ιδρύματος ‘’Σταύρος Νιάρχος’’.
- Το Νοέμβριο, αποσύρθηκε ο παλιός και σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε ο καινούργιος, αναβαθμίστηκε ο περιβάλλον χώρος, εγκαταστάθηκε σύστημα record & verify και σύστημα σχεδιασμού, εκπαιδεύτηκε το προσωπικό και από το Μάιο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, αθόρυβα, χωρίς εγκαίνια εγκατάστασης.
- Για το φθινόπωρο, προγραμματίστηκε η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή της δωρεάς.
Η διοίκηση σημειώνει πως δεν υπήρξε ποτέ στο νοσοκομείο θεραπεία άμεσης έγχυσης χλωριούχου Καισίου. Η πηγή Καισίου 137 (βραχυθεραπεία), είναι ένα μηχάνημα παροπλισμένο από το 2013, του οποίου επίσης έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}