Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα ελληνικά γενόσημα, οι τιμές των οποίων μειώνονται κατά δέκα φορές περισσότερο σε σύγκριση με τα ακριβά πρωτότυπα.
Στα γενόσημα, επιβάλλονται κάθε χρόνο μειώσεις της τάξης του 10% έως 12%, όταν οι αντίστοιχες μειώσεις στα πρωτότυπα είναι 1,5% έως 2%.
Τα παραπάνω αναφέρει σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος χαρακτηρίζει “στρεβλό” το σύστημα τιμολόγησης που εφαρμόζεται στη χώρα μας:
“Επικεντρώνεται άνισα και καταχρηστικά στην τιμολογιακή αφαίμαξη των παλαιών και δοκιμασμένων φαρμάκων (off patent) και των γενοσήμων, επιφυλάσσοντας διαφορετική αντιμετώπιση στα νέα εισαγόμενα. Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα έχουν πολύ χαμηλό μερίδιο αγοράς, 22%, όταν το αντίστοιχο μερίδιό στις χώρες της Ευρώπης είναι 55% κατά μέσο όρο”.
Ο κ. Τρύφων τονίζει πως μόνο την περίοδο 2015 - 2017 οι τιμές των γενοσήμων υπέστησαν “κούρεμα” της τάξης του 31,9%, όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των εισαγόμενων νέων φαρμάκων μειώθηκαν 5,6%:
“Έχουμε μία παράλογη αντιμετώπιση των φτηνών φαρμάκων που επιπλέον έχουν μικρό όγκο στην αγορά. Πρόκειται για ένα σπιράλ τιμολογιακής απαξίωσης, που στρέφεται κυρίως κατά της ελληνικής παραγωγής”.
Αποτελέσματα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, τα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της απαξίωσης αφορούν όλους μας: οικονομικά και αποτελεσματικά φάρμακα (με τιμές από 1 έως 4 ευρώ) αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόσυρσης από την αγορά καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι αδύνατο να καλυφθεί.
Στη θέση τους συνταγογραφούνται αναπόφευκτα ακριβά και πολύ ακριβά εισαγόμενα φάρμακα και αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία, τα Ταμεία και τους ασθενείς.
Ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε αυτονόητη την ανάγκη για εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων. Η χώρα, ωστόσο, δεν διαθέτει μηχανισμό αξιολόγησης καινοτομίας και δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιο νέο φάρμακο έχει μία μοναδικότητα και ποιο είναι απαραίτητο στην φαρμακευτική περίθαλψη.
Πρωταθλήτρια
Δεν μπορεί – είπε – η Ελλάδα να παραμένει “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη στη διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα τους.
Τις διαρκώς αυξανόμενες υπερβάσεις στην φαρμακευτική δαπάνη και τις επιστροφές στο δημόσιο τις πληρώνει ως “πέναλτι” η βιομηχανία, με τεράστιο και απρόβλεπτο κόστος για τις επιχειρήσεις.
Αυτό επιβαρύνει, όμως, άνισα τα γενόσημα φάρμακα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει clawback στα γενόσημα, τα οποία αποτελούν και την κύρια παραγωγή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Εξορθολογισμός
Ο κ. Τρύφων προτείνει μεταρρύθμιση του συστήματος και εξορθολογισμό της αγοράς, με έλεγχο της συνταγογράφησης και ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 60% των αναγκών της χώρας. Η ανάπτυξή της οφείλει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Παράγει τεράστια προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, σε όρους επενδύσεων, απασχόλησης, φορολογικών εσόδων, τεχνογνωσίας, αξιοποίησης του επιστημονικού κεφαλαίου.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}