Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει με ταχείς ρυθμούς, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη ολιστικής ιατρικής φροντίδας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση έχουν ιδιαιτερότητες, ενώ πολύ συχνά συνοδεύονται και από άλλα προβλήματα υγείας, που συνδέονται με τον λόγο που οδηγεί κάθε φορά τον ασθενή σε μια δομή υγείας. Προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν θεσμοθετήσει επίσημα την γηριατρική, είτε ως αυτόνομη ιατρική ειδικότητα, είτε ως εξειδίκευση της παθολογίας και της γενικής ιατρικής.

"Οι ηλικιωμένοι σήμερα δεν αποτελούν τους απόμαχους της ζωής αλλά ενεργά μέλη της κοινωνίας που συμμετέχουν στα δρώμενα αυτής και δικαιούνται την ευζωία", επισημαίνει στο iatronet.gr η κ. Θεοδώρα Παπαμήτσου (φωτογραφία), καθηγήτρια Ιστολογίας - Εμβρυολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθύντρια του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Εφαρμοσμένη Γεροντολογία και Γηριατρική", με αφορμή το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Γηριατρικής που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια εξηγεί πως οι μηχανισμοί που οδηγούν στη σταδιακή γήρανση των ανθρώπινων κυττάρων ξεκινούν ήδη από την ώρα που γεννιόμαστε, αναφέρεται στις προκλήσεις της διάγνωσης, εκτίμησης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση, ενώ τονίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης της γηριατρικής και στην Ελλάδα, όπου εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες θα βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία.

Τι είναι η Γηριατρική

"Η Γηριατρική είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της Ιατρικής, ο οποίος ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των παθήσεων των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, στοχεύοντας στην καλύτερη λειτουργικότητα, υγεία και ποιότητα ζωής τους", αναφέρει η κ. Παπαμήτσου. Σε αντίθεση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου είναι επίσημα αναγνωρισμένη, με συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίηση, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ως αυτόνομη ειδικότητα ούτε ως εξειδίκευση.

Σε ειδικό workshop στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα γίνει μια σύγκριση του χειρισμού του γηριατρικού ασθενή από το σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

"Στην Ελλάδα, τον ασθενή που θα προσέλθει στα ΤΕΠ, θα τον δει ο εφημερεύον γιατρός, θα τον στείλει να πάρει το αίμα στο μικροβιολογικό, θα τον στείλει να τον δει ο καρδιολόγος, ο νευρολόγος, να κάνει αξονικές, μαγνητικές, θα παραπέμπει συνέχεια σε διάφορες ειδικότητες", αναφέρει η καθηγήτρια, συμπληρώνοντας: "Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνει η γηριατρική ομάδα και σε μία ώρα, το πολύ σε δύο ώρες, γίνεται μια ολιστική εξέταση, εκτίμηση και αντιμετώπιση, σε ένα ιατρείο".

Όπως διευκρινίζει, ακόμη και στα συστήματα όπου υπάρχει η ειδικότητα, τον κύριο λόγο έχει ο γηρίατρος, αλλά πάντα χρειάζεται η συνεργασία ομάδας, στην οποία μπορούν να συνδράμουν κι άλλες ιατρικές ειδικότητες, αλλά και νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.

"Συνήθως, αντιμετωπίζουμε την ασθένεια για την οποία προσέρχεται κάποιος, π.χ. ένα πρόβλημα στο αναπνευστικό. Όμως, απαιτείται ολιστική προσέγγιση, γιατί συνήθως ο ασθενής έχει κι άλλες παθήσεις, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα για το οποίο έχει πάει στο νοσοκομείο. Τα λεγόμενα γηριατρικά σύνδρομα, περιλαμβάνουν πολλές παθήσεις μαζί, από διαφορετικά συστήματα", σημειώνει, προσθέτοντας παράλληλα πως η πολύωρη παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο αυξάνει και τον κίνδυνο λοιμώξεων, ανεξάρτητα από την πάθηση για την οποία αναζητά φροντίδα.

Αρχίζουμε να "γερνάμε" από τη γέννηση

Πώς συνδέεται η Ιστολογία - Εμβρυολογία (γνωστικό αντικείμενο της κ.Παπαμήτσου) με τη Γηριατρική;

"Η Ιστολογία - Εμβρυολογία ερευνά τα κύτταρα, τους ιστούς και την ανάπτυξή τους από την εμβρυική ζωή μέχρι τη γήρανση. Επομένως, βρίσκεται στην καρδιά όλων των διαδικασιών που οδηγούν στο γήρας και μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς, τις μεταβολές που γίνονται στους ιστούς κατά τη γήρανση και να αντιληφθούμε πολύ καλύτερα πώς και γιατί εμφανίζονται οι ασθένειες που συνήθως συνδέονται με προχωρημένη ηλικία», εξηγεί η καθηγήτρια.

Όπως επισημαίνει, έρευνες έχουν δείξει ότι η γήρανση ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιόμαστε. "Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η γήρανση ξεκινάει από τη στιγμή που τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται πολύ γρήγορα και οι μηχανισμοί επιδιόρθωσής τους γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί", αναφέρει και συμπληρώνει: "Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται έχουμε σιγά - σιγά συντόμευση των τελομερών (των άκρων από τα χρωμοσώματα), γεγονός που περιορίζει το πόσες φορές θα μπορεί να διαιρεθεί ένα κύτταρο, πριν φτάσει με τις πολλές διαιρέσεις που κάνει να γίνει δυσλειτουργικό. Επίσης το οξειδωτικό στρες, που βιώνουν τα κύτταρα ήδη από πολύ μικρή ηλικία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη γήρανση".

Ανάγκη εξειδίκευσης

Το συνέδριο, με τίτλο "Γηριατρική - Ευζωία - Καινοτομία", διοργανώνεται από το ΔιΠΜΣ Εφαρμοσμένη Γεροντολογία και Γηριατρική του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την προαγωγή της υγείας και ευζωίας των μεγάλων ενηλίκων στη χώρα μας. 

"Θέλει να στείλει το μήνυμα για την ανάγκη να έχουμε εξειδικευμένους επαγγελματίες Υγείας, με εκπαίδευση στην γηριατρική φροντίδα, γιατί ο πληθυσμός μας γηράσκει διαρκώς, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης διεπιστημονικής προσέγγισης, καθώς η φροντίδα των γηριατρικών ασθενών απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων", υπογραμμίζει η κ. Παπαμήτσου.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων:

  • Η ολοκληρωμένη γηριατρική εκτίμηση, εξειδίκευση στη διάγνωση και διαχείριση συχνών γηριατρικών προβλημάτων,
  • η εκπαίδευση σε σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους πρόληψης και αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, αλλά και των οικογενειών τους
  • οι δυνατότητες νέων τεχνολογιών τηλεϊατρικής για φροντίδα στο σπίτι, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς συνδέεται ο μήνας σύλληψης με τη δυσκολία καύσης λίπους [μελέτη]
ΠΟΥ: Η μητρική θνησιμότητα εξακολουθεί να παραμένει υψηλή
ΕΟΔΥ: Παρατεταμένη δραστηριότητα λοιμώξεων αναπνευστικού τη φετινή περίοδο