Επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων πως η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου της περιόδου προστατεύει περισσότερο από τον πανδημικό ιό A (H1N1)pdm09 και λιγότερο από τα στελέχη του ιού τύπου Α (Η3Ν2) και Β.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το εμβόλιο προστατεύει περισσότερο όσους προσβάλλονται από το πανδημικό στέλεχος του ιού, το οποίο κάνει φέτος θραύση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Είναι, δε, ακόμη πιο αποτελεσματικό στην προστασία του παιδικού πληθυσμού, όπως δείχνουν οι αρχικές μελέτες αποτελεσματικότητας. Οι ειδικοί του ECDC επικαλούνται μία σειρά αναλύσεων, οι οποίες δείχνουν τα εξής:
Στον Καναδά, εκτιμάται πως η αποτελεσματικότητα κατά του ιού Α (Η1Ν1)pdm09 ήταν κατά 70% αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και ειδικά σε παιδιά ηλικίας έως 9 ετών.
Στη Φινλανδία, βρέθηκε πως τόσο το ρινικό όσο και το ενέσιμο εμβόλιο παρέχει προστασία 50% έως 77%, με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στα παιδιά και τα χαμηλότερα σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός παρέχει πολύ καλή προστασία κατά του πανδημικού στελέχους του ιού, κυρίως σε παιδιά και εφήβους.
Στη Σουηδία, βρέθηκε επίσης χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε άτομα άνω των 65 ετών.
Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, που απαιτούν νοσηλεία ή οδηγούν ακόμη και στον θάνατο.
Κατά την περίοδο 2017 – 2018, το 80% των θανάτων από γρίπη σε μικρές ηλικίες είχε καταγραφεί σε μη εμβολιασμένα παιδιά. Οι Αμερικανοί τονίζουν πως το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και σε έγκυες γυναίκες και επιπλοκών σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Φαρμακοποιοί
Την ώρα που τα παραπάνω καταγράφονται στον κόσμο, στην Ελλάδα δίνεται μάχη για το ποιός θα κάνει τα εμβόλια. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, με τους πρώτους να τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αρμοδιότητα του γιατρού.
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) τονίζει πως ο εμβολιασμός, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί μεμονωμένη ιατρική πράξη, αλλά μέρος μίας συνολικότερης παρακολούθησης της υγείας.
Ο εμβολιασμός δεν είναι απλά μια ένεση, αλλά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική ύλη και απασχολεί όλα τα μεγάλα ιατρικά συνέδρια.
Σύμφωνα με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας “πέταξε στα σκουπίδια” πρότασή του για ενεσοθεραπεία.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν τη θεσμοθέτηση της συνεισφοράς τους στον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών, επισημαίνοντας πως μόνον φέτος εμβολίασαν 2,2 εκατομμύρια Έλληνες κατά της γρίπης...
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}