Μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων καρκινοπαθών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας τους, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.
Περιλαμβάνουν δημιουργία μεγάλων κέντρων ακτινοθεραπείας σε χώρους δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.
Εκτιμάται πως μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα ένας χώρος περίθαλψης σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, όπου θα τοποθετηθούν γραμμικοί επιταχυντές.
Τα εγχείρημα μπορεί να υποστηριχθεί από τη δωρεά 12 γραμμικών επιταχυντών από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" προς το ΕΣΥ, συνολικής αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες μονάδες, το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να συνεργαστεί με ιδιωτικές, από τις οποίες θα "αγοράζει" ακτινοθεραπείες, έναντι συμφωνημένης τιμής.
Σχετικές αναφορές αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, το Σαββατοκύριακο.
Το θέμα της άμεσης φροντίδας των καρκινοπαθών έχει επισημάνει πρόσφατα και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), επισημαίνοντας πως, παρά την ποιοτική επανάσταση που έχει συντελεστεί, η αναμονή των ογκολογικών ασθενών ξεπερνά τους τρεις μήνες, καθώς δεν υπάρχει και το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία των σύγχρονων μηχανημάτων.
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΙΣΑ, στην Ελλάδα λειτουργούν 48 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (31 κρατικά και 17 ιδιωτικά), ενώ για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 20.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει περιοριστεί σημαντικά εάν το υπουργείο Υγείας, μεριμνούσε να ενταχθούν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και το πρόβλημα θα είχε εξαλειφθεί εάν προσλαμβάνονταν μόλις 25 τεχνολόγοι σε όλη τη χώρα.
Φάρμακα
Ανακούφιση στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών θα επιχειρηθεί με τον τρόπο χορήγησης φαρμάκων "υψηλού κόστους", για τα οποία οι ασθενείς υποχρεώνονται σήμερα σε πολύωρες αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν προταθεί, είναι η αποστολή των φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών, μέτρο το οποίο έχει εξαγγελθεί από τον Οργανισμό, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί πως κανένας καρκινοπαθής δεν θα ξανασταθεί σε ουρά για να πάρει τα φάρμακά του, αλλά θα του παραδίδονται στο σπίτι του.
Νοσοκομεία
Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, αναμένεται να γίνουν εκτενείς αναφορές στον τρόπο διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, με την εισαγωγή μοντέλων ιδιωτικού τομέα.
Ανοικτό παραμένει και το θέμα συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, στο πλαίσιο βελτίωσης της απόδοσης των δημόσιων δομών φροντίδας.
Αναφορές θα γίνουν και μέχρι το τέλος του έτους 2.450 νοσηλευτών στο ΕΣΥ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες, αλλά δεν είχαν προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού από τους Έλληνες πολίτες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}