Με μια υπερσύγχρονη ‘μπανιέρα’ για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων των παιδιών, εξοπλίστηκε το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων 'Αγλαΐα Κυριακού', χάρη στις προσπάθειες της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής ‘Ανοιχτή Αγκαλιά’ και τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας των μικρών ασθενών.
‘Η ειδική μπανιέρα αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο τρόπο αντιμετώπισης των εγκαυμάτων, συμβάλλοντας στην άμεση ανακούφιση και την ταχύτερη αποκατάσταση από τα εγκαύματα στα παιδιά σε άσηπτο περιβάλλον’, τόνισαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Δρ Θεόδωρος Αϊβάζογλου, παιδοχειρουργός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Παιδοχειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων 'Αγλαΐα Κυριακού' και η κ.
Γιολάντα Βλάχου, πρόεδρος της ‘Ανοιχτής Αγκαλιάς’.
‘Η σημασία της λειτουργίας αυτής της ειδικής μπανιέρας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν 400 παιδιά κάθε χρόνο προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας με κάποιου βαθμού έγκαυμα, η αποκατάσταση του οποίου εξαρτάται από την έγκαιρη αντιμετώπιση του στον τόπο του ατυχήματος και στη συνέχεια σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα’, τόνισε ο δρ.
Θ. Αϊβάζογλου
Η συμμετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi –aventis ενισχύει την πρωτοβουλία και την προσπάθεια του επιστημονικού δυναμικού του νοσοκομείου και της ‘Ανοιχτής Αγκαλιάς’, για τη δημιουργία της μονάδας εγκαυμάτων. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της sanofi-aventis, με προτεραιότητα στην υγεία και ιδιαίτερα στο παιδί.
Τα εγκαύματα που προκαλούνται από υγρά είναι πιο συχνά πριν από την ηλικία των 5 ετών και συμβαίνουν πιο συχνά στα αγόρια, ενώ τα εγκαύματα που γίνονται από φωτιά στο σπίτι είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά μικρότερα των 14 ετών.
Ομοίως πιο συχνά συμβαίνουν σε περιοχές χαμηλού βιοτικού επιπέδου και σε πολυμελείς οικογένειες. Τα βρέφη και τα νήπια είναι συχνά θύματα εγκαυμάτων.
Γι’ αυτό τον λόγο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένους τύπους εμφάνισης εγκαυμάτων στο σώμα των μικρών ασθενών ούτως ώστε να ξεχωρίζει την αιτία που προκαλεί το έγκαυμα, δηλαδή αν είναι ατύχημα ή οφείλεται σε πρόθεση και κακοποίηση.
Αίτια
Οι αιτίες που προκαλούν το έγκαυμα είναι πιο συχνά τα ζεματιστά νερά (περίπου 90%), πιο σπάνια η φωτιά από σπίρτα και αναπτήρες (8%), η ηλεκτροπληξία (1%) και τα χημικά προϊόντα (1%).
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θανάτων από φωτιά μέσα σε σπίτια έχει ελαττωθεί και αυτό αποδίδεται στο καλύτερο κτίσιμο των σπιτιών, στην όλο και αυξανόμενη χρήση ανιχνευτών καπνού, στη χρήση γενικά ασφαλέστερων μη εύφλεκτων συστατικών όπως και στις αυστηρές προδιαγραφές χαμηλής ευφλεκτότητας ρούχων.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση της επιβίωσης, ως αποτέλεσμα της προόδου, που οφείλεται στη βελτίωση της νοσηλείας των τραυμάτων από εγκαύματα.
Αντιμετώπιση
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αναλαμβάνει πλέον και η ειδική μπανιέρα που λειτουργεί πλέον στο νοσοκομείο Παίδων 'Αγλαΐα Κυριακού'. Η τοποθέτηση του παιδιού στη βυθιζόμενη μπανιέρα, έχει ως σκοπό:
- την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί οι ιστοί του δέρματος, από την υψηλή θερμοκρασία στην οποία έχουν εκτεθεί,
- την επιτάχυνση της επούλωσης με αποτέλεσμα την σύγκλειση της εγκαυματικής επιφάνειας και
- την πρόληψη των υπερτροφικών ουλών που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την ιατρική επιστήμη. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος παγκοσμίως όχι μόνο στην πρόληψη των εγκαυμάτων αλλά και στην αποκατάστασή τους, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης των παιδιών με σοβαρά εγκαύματα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}