Ερώτηση
Προβλήματα λειτουργίας, ελλείψεις προσωπικού και κτιριακό στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.
Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της, από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς τα προβλήματα του οποίου το Κόμμα μας έχει αναδείξει και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων με τα οποία συγκυβερνούσαν κατά καιρούς, χωρίς όμως να έχουν δείξει, καμία πραγματική διάθεση επίλυσης τους.
Το Νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς, καθώς και των προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή. Παρά όμως τον μεγάλο όγκο των προσερχόμενων ασθενών, τις αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και υποδομής, για να μπορεί το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αυτό αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, μηχανημάτων αλλά και παλαιότητας του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται.
Σε σχέση με τον ήδη ελλιπή οργανισμό, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, με το υπάρχον να υπερβαίνει εαυτόν. Ο ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκαλούν δυσλειτουργίες σε διάφορες κλινικές. Οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό (διοικητικό, επιστημονικό, παραϊατρικό, τεχνικό και λοιπό βοηθητικό) είναι τέτοιες που σε ορισμένες ειδικότητες η κατάσταση είναι οριακή, καθώς ο αριθμός δεν επαρκεί ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.
Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί και στη μη λειτουργία του μοναδικού στην Π.Ε. Κιλκίς, αξονικού τομογράφου, γεγονός που ισχύει εδώ και χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο διαθέτει αξονικό τομογράφο, αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει σε εικοσιτετράωρη και καθημερινή βάση, επειδή δεν υπάρχει το αντίστοιχο ιατρικό προσωπικό. Συνεπώς οι ασθενείς ταλαιπωρούνται καθώς ή διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης ή αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα.
Ιδιαίτερα οξυμένο και επικίνδυνο είναι το κτιριακό πρόβλημα του Νοσοκομείου. Το τμήμα της Α Πτέρυγας του Νοσοκομείου είναι κατασκευασμένο από το 1937, προστέθηκε νέα πτέρυγα το 1957, ενώ η τελευταία πτέρυγα ολοκληρώθηκε το 2011. Η ηλικία του ίδιου του κτιρίου (ξεπερνά τα 60 χρόνια ζωής) σε συνδυασμό με την ελλιπή ή και μηδαμινή συντήρηση του, φανερώνει τα προβλήματα που υπάρχουν. Συνεχώς καταγράφονται περιστατικά πτώσεων σοβάδων από τα ταβάνια.
Αποκορύφωση της κατάστασης ήταν η κατάρρευση σοβά οροφής στην είσοδο της Α πτέρυγας, τραυματίζοντας εργαζόμενη (στις 08.10.2018) και η κατάρρευση πλάκας ψευδοροφής δίπλα σε νοσηλευόμενο ασθενή (στις 26.01.2019). Μικρότερου μεγέθους φαινόμενα, έχουν παρατηρηθεί και στην Β πτέρυγα.
Επιπλέον στο κτίριο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και επισκέπτονται ασθενείς και συνοδοί τους, έχει παρατηρηθεί καθίζηση. Το Σωματείο Εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς έχει καταγγείλει το γεγονός ότι τα κτίρια του Νοσοκομείου δεν διαθέτουν πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, αφού αυτό έχει λήξει εδώ και χρόνια, καθώς επίσης πιστοποίηση δε διαθέτουν ούτε και οι ανελκυστήρες ατόμων, στην ηλεκτρική εγκατάσταση, μεγάλα τμήματα δεν καλύπτονται από αντιηλεκτροπληξιακούς διακόπτες, ενώ δεν υπάρχει γιατρός εργασίας.
Η επικίνδυνη κατάσταση του Νοσοκομείου δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά, πριν από λίγες μέρες, με την παρουσία ποντικιών σε θαλάμους του σε τμήμα της Α’ πτέρυγας και το προσωπικό μετέφερε τους ασθενείς σε άλλο τμήμα για φιλοξενία. Το πρόβλημα προέκυψε καθώς η σύμβαση μεταξύ του Νοσοκομείου και της εταιρείας που έχει αναλάβει την απολύμανση των χώρων και την μυοκτονία, έληξε τον προηγούμενο μήνα και δεν ανανεώθηκε.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προχωρήσουν άμεσα ο απαραίτητος έλεγχος του κτιρίου του Νοσοκομείου, οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης του και η ανακαίνιση τμημάτων.
• Την κατασκευή νέων κτιρίων, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
• Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
Οι Βουλευτές
Δελής Ιωάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}