Με το κυνήγι του χαμένου θησαυρού παρομοιάζουν φαρμακοποιοί τις ελλείψεις των φαρμάκων στην αγορά, που αυξάνονται σταθερά. Αφοπλιστικά είναι κάποια παραδείγματα που μας δίνει παράγοντας του κλάδου, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει, χωρίς όμως κανένα από τα αρμόδια όργανα του κράτους να δίνει λύση.
Ένεση για την οστεοπόρωση απουσιάζει από την αγορά το τελευταίο δίμηνο, ενώ στους τρεις μήνες έχει φθάσει η απουσία αλοιφής με αντιφλεγμονώδη δράση. Την ίδια στιγμή, δύο άλλα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα απουσιάζουν 4 μήνες. Η κατάσταση δε έχει ξεφύγει τελείως με τα εμβόλια. Σύμφωνα με την πηγή μας, παρά τις παραγγελίες που έχει κάνει το φαρμακείο του δεν έχει παραλάβει ένα συγκεκριμένο παιδικό εμβόλιο από πέρυσι το καλοκαίρι. Παράλληλα, ο ίδιος περιμένει από πέρυσι το Σεπτέμβρη τα εμβόλια ενηλίκων για την Ηπατίτιδα Β που έχει παραγγείλει.
Τα παραπάνω, μας επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής φαρμακαποθήκης, ο οποίος εξυπηρετεί πάνω από 160 φαρμακεία. Όπως μας ανέφερε, παραγγέλνει 800 σκευάσματα το μήνα για την κάλυψη των πελατών του και τελικά στην αποθήκη φθάνουν -μετά από καβγά με τις φαρμακοβιομηχανίες- τα μισά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελλείψεις δεν έχουν προκληθεί λόγω των αυξημένων αναγκών που μπορούμε να παρουσιάζουμε ως χώρα, αλλά επειδή υπάρχει γραμμή από τις μητρικές των εξωτερικών, αφενός να δίνονται φάρμακα με το σταγονόμετρο γιατί φοβούνται τις εξαγωγές και αφετέρου να δίνεται προτεραιότητα στις αγορές όπου τα σκευάσματα "γράφουν" καλύτερες πωλήσεις βάσει της τιμής τους.
Όπως λένε παράγοντες, το θέμα των ελλείψεων δεν είναι πραγματικό αλλά τεχνητό. Οι περισσότερες ελλείψεις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επικεντρώνονται κυρίως σε πέντε πολυεθνικές και αφορούν σκευάσματα στις εξής κατηγορίες: αντιυπερτασικά, λιπιδαιμικά, εισπνεόμενα, βρογχοδιασταλτικά, αντιπηκτικά, εμβόλια, κρέμες κορτιζονούχες, σκευάσματα για τη ρύθμιση της πίεσης, για τη ρύθμιση του αιματοκρίτη και αντιεπιληπτικά.
Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, μας λέει μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο ασθενής είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, ο οποίος ψάχνει εναγωνίως το φάρμακο αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ έρχεται σε ευθεία ρήξη και με τους επιστήμονες της υγείας. Χαρακτηριστικά, όπως μας λέει, στο εξωτερικό, όταν ένα φάρμακο εμφανίζει έλλειψη, ο γιατρός ενημερώνεται άμεσα. Στην Ελλάδα, από την άλλη, ο γιατρός δεν έχει τέτοιου είδους πληροφόρηση, κάτι που θα έπρεπε να ισχύει μετά από τις πρώτες ημέρες έλλειψης, έτσι ώστε να αντικαθιστά το φάρμακο με άλλο που έχει επάρκεια και είναι ίδιας θεραπευτικής αξίας.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 13/12/2016, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος κατέθεσε εξώδικο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά του υπουργού Υγείας, του ΕΟΦ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει εξέλιξη (απάντηση) επί του θέματος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}