Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών. Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής. Επίσης στη σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών οφείλεται και η σωστή διακίνηση και ανταλλαγή μεταξύ τριχοειδών, θεμέλιου ουσίας και κυττάρων. Υπεύθυνος για τη φυσιολογική αυτή ανταλλαγή είναι οι ορμόνες και τα ένζυμα.
Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει, καταλήγουν στο ότι, για μεν τις ορμόνες τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσουμε στις ορμόνες του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, όταν πρόκειται για γυναίκα, και του θυρεοειδούς και των όρχεων, όταν πρόκειται για άνδρα.
Το ρόλο και την ευθύνη των ενζύμων πρέπει να τα αναζητήσουμε σε διάφορους βλενοπολυζακχαρίτες, κυριότερη των οποίων είναι ναλουιδάση. Η κυτταρίτιδα όμως εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, και τα αίτια είναι πάλι ορμονικά. Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, οι ορμόνες του θυρεοειδούς, των όρχεων και του υγρού σωματίου των ωοθηκών παράγουν την έκκριση των ενζύμων, τα οποία διευκολύνουν τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού.
Συντελεί βέβαια και η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά χωρίς να μπορούμε να πούμε, ότι η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας του θυρεοειδούς. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και κακή λειτουργία του γεννητικού συστήματος, για την εμφάνισή της όμως συμμετέχει ως ένα βαθμό και η υπολειτουργία του αδένα αυτού.
Οποιαδήποτε αιτία λοιπόν που προκαλεί υπερέκκριση των οιστρογόνων, συνδυασμένη πολλές φορές και με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα.
Στις γυναίκες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί υπερέκκριση οιστρογόνων είναι καταρχήν οι δύο σημαντικές περίοδοι της ζωής της: η εφηβεία και η κλιμακτήριος. Στην εφηβεία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες δεν κάνουν καλό ξεκίνημα και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου δεν είναι επαρκής, και κατά την κλιμακτήριο, επειδή κάμπτεται η πρώτη λειτουργία και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δυσλειτουργία των ωοθηκών και δυσαρμονία οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Άλλη σημαντική και επικίνδυνη περίοδος στη ζωή της γυναίκας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η εποχή της εγκυμοσύνης. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κυήσεως, ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, ορμόνες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση υγρού. Άλλη αιτία αρκετά σημαντική είναι η χρήση αντισυλληπτικών. Το χάπι είναι υπεύθυνο για μια υπερβολική έκκριση οιστρογόνων, όπως ακριβώς γίνεται και στην εγκυμοσύνη, και η υπερβολική αυτή έκκριση εμποδίζει τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και συνεπώς και της κυκλοφορίας.
Υπάρχουν και άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όπως μια κακή διατροφή, έλλειψη ασκήσεως, υπερβολική χρήση οινοπνεύματος ή τσιγάρου ή κάποια άλλη μεγάλη και ριζική αλλαγή της ζωής, που συνοδεύεται από ισχυρή συγκίνηση.
Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, φαίνεται ότι η κυτταρίτιδα είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα. Παρόλα αυτά όμως κάποτε και οι άνδρες παραπονιούνται για κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι σπάνιο φαινόμενο του ανδρικού φύλου. Στις περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στους άνδρες, θα πρέπει κατά μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μια αρχική ανεπάρκεια, με μειωμένη έκκριση ανδρογόνων και υπερβολική έκκριση οιστρογόνων ή από τους όρχεις ή από τα επινεφρίδια.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}