Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη των λιπαρών ω-3, τα οποία λαμβάνουμε κατά βάση από λιπαρά ψάρια, ιχθυέλαιο και ορισμένους καρπούς και σπόρους, είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας να είναι λαμπερά. Ισχύει αυτός ο ισχυρισμός και τι ρόλο παίζουν τα συμπληρώματα ω-3; Και πέρα από την υγεία των μαλλιών μας, ας θυμηθούμε γιατί τα λιπαρά οξέα ω-3 είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι της υγείας μας:

  • Ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
  • Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς
  • Προστατεύουν την υγεία του δέρματος
  • Βοηθούν με την καλύτερη ρύθμιση του ύπνου

Συνεπώς, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι για να έχουμε άφθονες τροφές που τα περιέχουν στην καθημερινή μας διατροφή. Αυτές οι τροφές είναι ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα, ο γαύρος και το σκουμπρί. Οι καλύτερες φυτικές τους πηγές είναι ο λιναρόσπορος (με μακράν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα), οι σπόροι chia και τα καρύδια. Αν όμως δεν μπορείτε να προσλάβετε τις απαραίτητες ποσότητες, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Ας ρίξουμε όμως τώρα μια ματιά στα οφέλη των συμπληρωμάτων ω-3 για τα μαλλιά μας.

  • Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology εξέτασε 10 συμμετέχοντες με ανδρογενετική αλωπεκία (η κλασική ανδρική φαλάκρα). Τους δόθηκε ένα συμπλήρωμα δύο φορές την ημέρα που περιείχε ένα μείγμα από ιχθυέλαιο, λινέλαιο, αντιοξειδωτικά και μελατονίνη. Οκτώ άτομα παρουσίασαν αύξηση στα μαλλιά μετά από περίπου έξι μήνες. Αυτή όμως ήταν μια πολύ μικρή μελέτη, χωρίς ομάδα εικονικού φαρμάκου για έλεγχο.
  • Μια παλαιότερη μελέτη με 120 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Journal of Cosmetic Dermatology συνέκρινε μια ομάδα που έπαιρνε ένα συμπλήρωμα που περιείχε ιχθυέλαιο και βιταμίνες C και E (μεταξύ άλλων συστατικών) με μια ομάδα ελέγχου. Μετά από έξι μήνες, το 62% όσων ήταν στην ομάδα συμπληρωμάτων είδε αύξηση στην πυκνότητα των μαλλιών σε σύγκριση με 28% στην ομάδα ελέγχου. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου δήλωσαν ότι έβλεπαν ορατή αύξηση του τριχωτού της κεφαλής, ακόμα και αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο από τα δεδομένα.

Τα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν ιχθυέλαιο ή ω-3 μαζί με άλλα συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά. Αυτά τα συστατικά μπορεί να δρουν συνεργατικά, επομένως δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι απλώς η λήψη παραπάνω ω-3 λιπαρών οξέων αυτόματα θα ενισχύσει την τριχοφυΐα μας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε είναι πάντα καλύτερο να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής: Τα λιπαρά ψάρια έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 και σε συνδυασμό με άφθονα λαχανικά μπορούν συλλογικά να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας. Αυτές οι τροφές παρέχουν μια σειρά από πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα που δεν βρίσκονται στα συμπληρώματα και χρειαζόμαστε να τα λαμβάνουμε όλα σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μένουν αρκετά και για τα μαλλιά μας – τα οποία, ομολογουμένως, δεν είναι και τόσο ψηλά στη λίστα προτεραιότητας του οργανισμού μας για το πώς να διαμοιράσει τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]