Αν ανήκετε στους πολύ λίγους και πολύ τυχερούς που κατάφεραν να βρουν δουλειά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πριν βιαστείτε να ανοίξετε σαμπάνιες, αναλογιστείτε αν ο μισθός που σας πρότειναν ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας (το πιθανότερο είναι πως όχι) και δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να διαπραγματευτείτε κάτι καλύτερο.
Προετοιμαστείτε σωστά με οκτώ έξυπνα βήματα:
Κάντε έρευνα αγοράς
Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για τη μισθολογική κλίμακα της εταιρίας που πρόκειται να σας προσλάβει. Πόσα χρήματα παίρνουν τα άτομα που εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις με αυτήν που σας αφορά; Μάθετε επίσης πόσα χρήματα παίρνουν εργαζόμενοι σε αντίστοιχες θέσεις με την δική σας σε άλλες εταιρίες, καθώς και πόσα ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας για την δική σας περίπτωση (την προϋπηρεσία και τα προσόντα σας).
Παράλληλα, καλό είναι να έχετε μία ιδέα του μίνιμουμ μισθού με τον οποίον είστε ικανοποιημένοι. Από τι ποσό και κάτω είστε διατεθειμένοι να αρνηθείτε την συνεργασία με τον εν λόγω εργοδότη;
Μην ανοίξετε πρώτοι τα χαρτιά σας
Αν σας ζητηθεί να συμπληρώσετε κάποια φόρμα αίτησης εργασίας αφήστε κενό το σημείο που σας ζητά να αναγράψετε τον επιθυμητό μισθό. Επίσης, αποφύγετε να αναφέρετε αριθμούς στο γράμμα που πιθανώς στείλετε μαζί με το βιογραφικό σας.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγείτε χαμένοι είτε ζητάτε πολλά είτε λίγα. Περιμένετε να σας καλέσουν και να συζητήσετε τα περί μισθού αφού πρώτα θα σας έχουν γνωρίσει.
Γνωρίζετε την αξία σας
Αναλογιστείτε αν βρίσκεστε σε θέση ισχύος. Αν, για παράδειγμα, σας έχουν ήδη ζητήσει να εργαστείτε κάπου αλλού, πιθανώς έχετε ένα πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση του μισθού. Αυτό μπορείτε να το αναφέρετε, αλλά μην δώσετε μεγάλη έμφαση.
Δεν χρειάζεται να δείχνετε υπερβολική αυτοπεποίθηση ούτε να φανείτε φαντασμένος. Δεν θέλετε να δείξετε ότι τους εκβιάζετε.
Αφήστε τον εργοδότη να αναφέρει πρώτος το θέμα του μισθού
Αποφύγετε να είστε ο πρώτος που θα προτείνει τον επιθυμητό μισθό. Πείτε τους ότι ενδιαφέρεστε για καριέρα με αμοιβαία ανταπόδοση, και από εσάς προς την εταιρία και από την εταιρία προς εσάς και ότι είστε βέβαιοι πως θα συμφωνήσετε με ένα αποδεκτό πακέτο αποδοχών.
Αν, πάλι, σας στριμώξουν για να δώσετε μία συγκεκριμένη απάντηση, δώστε ένα εύρος μισθού που έχετε αποφασίσει, διευκρινίζοντας πως παραμένετε συζητήσιμοι. Μην αρχίσετε να μιλάτε ασυνάρτητα. Πείτε ό,τι έχετε να πείτε και έπειτα σωπάστε και ακούστε τι έχουν εκείνοι να σας πουν.
Προετοιμαστείτε για την διαπραγμάτευση.
Τονίστε τα σημαντικά προσόντα σας
Όταν θα μιλήσετε για την τελευταία σας δουλειά μην αμελήσετε να περιγράψετε όλα όσα επιτύχατε εκεί. Μιλήστε με ποσοστά όταν θα εξηγείτε π.χ. πόσο αυξήθηκαν τα κέρδη της επιχείρησης, πόσο αυξήθηκε η παραγωγή και τι ρόλο έπαιξε η συνεισφορά σας στην εταιρία.
Αυτό θα βοηθήσει τους μελλοντικούς σας εργοδότες να αναγνωρίσουν το όφελος της πρόσληψής σας στην ομάδα τους και πιθανώς αυξήσει την οικονομική προσφορά που θα σας κάνουν.
Αναφέρετε αν στην προηγούμενη δουλειά σας παίρνατε bonus ή ετήσιες αυξήσεις για να επιβραβευτεί η εργατικότητά σας για να δείξετε ότι είστε ικανός να πετύχετε τους στόχους σας και ότι αξίζετε τα λεφτά σας.
Συγκρατήστε τις εκφράσεις του προσώπου σας
Ακούστε πώς θα σας γίνει η πρόταση. Όταν το άτομο που θα σας πάρει την συνέντευξη (πιθανώς ο μελλοντικός εργοδότης σας) αναφέρει το ποσό του μισθού κουνήστε το κεφάλι για να δείξετε πως το σκέφτεστε αλλά μην μιλήσετε και μην αφήσετε το πρόσωπό σας να δείξει τι σκέφτεστε.
Αν το ποσό που σας προτείνουν είναι χαμηλό αφήστε μερικά δευτερόλεπτα για να δείξετε πως το σκέφτεστε και…
Απαντήσετε με βασικό επιχείρημα την λογική
Από την έρευνα που έχετε κάνει γνωρίζετε πως η προσφορά που σας έγινε είναι χαμηλή. Σε τι αποβλέπετε; Αν επιλέξετε να αντιπροτείνετε 10% περισσότερα πιθανώς να χρειαστεί να συμβιβαστείτε στο 5%. Μην έρθετε σε σύγκρουση. Αναλογιστείτε το ρίσκο του να αρνηθείτε την προσφορά.
Υπάρχει περίπτωση να σας καλέσουν την επόμενη ημέρα προτείνοντας κάτι καλύτερο, αλλά μπορεί και να σας απορρίψουν επιλέγοντας να προσλάβουν κάποιον με λιγότερες απαιτήσεις.
Να είστε ελαστικοί
Αν πραγματικά θέλετε την συγκεκριμένη δουλειά ίσως πρέπει να δεχτείτε τον μισθό που προσφέρουν και να συζητήσετε για bonus ή ετήσιες αυξήσεις εφόσον επιτύχετε αυτά για τα οποία σας προσλαμβάνουν. Καλό είναι να είστε σε θέση να ορίσετε αυτά που θέλετε: Μπορεί να είναι χρήματα αλλά μπορεί να είναι και άλλα προνόμια, όπως αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο, εκπτωτικά κουπόνια.
Φροντίστε να αναγράφονται όλα αυτά στη σύμβαση εργασίας που θα υπογράψετε. Σκοπός σας είναι να βγείτε κερδισμένοι και εσείς και η εταιρία που θα σας προσλάβει.
Πίστη στον εαυτό σας
Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν την τύχη να βρουν εύκολα την δουλειά των ονείρων τους -και με ικανοποιητικό μισθό- και άλλοι που χρειάζεται να επιστρατεύσουν κάθε πιθανό ταλέντο και επιχείρημα για να γίνουν δεκτοί για ένα ραντεβού και τελικά να μην δεχτούν την πολυπόθητη πρόταση.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε το μόνο σίγουρο είναι πως το να είστε καλά προετοιμασμένοι για το επαγγελματικό ραντεβού σας, το να γνωρίζετε τι θέλετε, τι συμβαίνει στην αγορά και πώς να διαπραγματευτείτε τις προτάσεις που θα σας γίνουν μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί από τους μελλοντικούς εργοδότες σας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}