Τα συνήθη συμπτώματά του είναι ρινόρροια, ρινική συμφόρηση και φτάρνισμα. Κρυολόγημα θα περάσουμε όλοι κάποια στιγμή αρκετές φορές στην ζωή μας. Οι τύποι κρυολογήματος ποικίλουν και πάνω από 200 ιοί μπορούν να το προκαλέσουν. Τα παιδιά είναι αυτά που περνάνε συχνά κρυολογήματα, που με την σειρά τους κολλάνε τους γονείς τους. Τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο τρεις με οκτώ φορές το χρόνο. Όταν κάποιος έχει κρυολόγημα, η ρινόρροια συνεργάζεται με τους ιούς που προκαλούν το κρύωμα. Το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης και το σκούπισμα της μύτης εξαπλώνουν τον ιό.
Μπορεί κανείς να κολλήσει εισπνέοντας τον ιό εάν κάθεται κοντά σε κάποιον που φταρνίζεται, η ακουμπώντας τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σε μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό. Το κρυολόγημα κρατά συνήθως 2-3 μέρες και μέσα σε μια εβδομάδα έχει σχεδόν περάσει. Ο ιός προκαλεί βήχα, μειωμένη όρεξη, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οπισθορρινική καταρροή, πονόλαιμο. Τα κρυολογήματα παρατηρούνται συχνά πριν από ωτίτιδες. Ωστόσο, τα τύμπανα των παιδιών είναι εκείνα που εμφανίζουν συνήθως συμφόρηση στη διάρκεια ενός κρυολογήματος και είναι πιθανό να συγκεντρώνουν υγρό χωρίς βακτηριακή λοίμωξη.
Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά με κρυολόγημα έχουν γενικά χαμηλό ή και καθόλου πυρετό. Τα μικρά παιδιά, ωστόσο, συχνά έχουν πυρετό γύρω στους 37,7 - 38,9 °C.
Από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος κρυολόγημα, τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται σε 2 - 3 ημέρες, αν και μπορεί να περάσει και μία εβδομάδα. Τυπικά, μια ερεθισμένη μύτη ή λαιμός είναι το πρώτο σημείο, ακολουθούμενα μέσα σε λίγες ώρες από φτάρνισμα και υδαρές ρινικό έκκριμα. Η ξεκούραση, η κατανάλωση υγρών, τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος, καθώς αφενός δεν θα βοηθήσουν, και αφετέρου μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το παχύρρευστο, κίτρινο ή πράσινο ρινικό έκκριμα δεν αποτελεί λόγο για αντιβιοτικά, εκτός και εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 10 με 14 ημέρες.
Τα νέα αντιιικά φάρμακα μπορούν να σταματήσουν τη ρινόρροια μια μέρα νωρίτερα από ότι συνήθως. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα οφέλη αυτών των φαρμάκων υπερβαίνουν τους κινδύνους. Η κοτόσουπα είναι αυτή που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Η ζέστη, τα υγρά και το αλάτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Η αποτροπή του κρυολογήματος συνδέεται άμεσα με την αποφυγή των μικροβίων.
Έτσι συστήνεται, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση, με την χρήση ειδικών απολυμαντικών. Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος σχετίζεται με την αποφυγή του καπνίσματος, τον επαρκή ύπνο, την κατανάλωση γιαουρτιού και μεγάλων ποσοτήτων νερού, και την αποφυγή χωρίς λόγο αντιβιοτικών. Οι άνθρωποι είναι ιδιαιτέρως μολυσματικοί για τις πρώτες 2 - 3 μέρες του κρυολογήματος και συνήθως καθόλου έως την ημέρα 7 - 10.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}