Μικρές ελιές - σπίλοι
Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανισθούν στο δέρμα του προσώπου ή του σώματος διάφορα ανεπιθύμητα ογκίδια σε ποικίλα μεγέθη. Τέτοια ογκίδια παρατηρούνται και εκ γενετής. Αυτά με τα χρόνια, συνήθως μεγαλώνουν και αλλάζουν χρώμα και υφή.
Τις περισσότερες φορές πρόκειται για καλοήθεις βλάβες του δέρματος.
Η ύπαρξή τους σχετίζεται με κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες και η έξαρσή τους προκαλείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι περισσότεροι ασθενείς τα περιγράφουν ως "σπυρί" ή "ελιά" ή " κρεατοελιά ". Γενικά τα αποκαλούμε σπίλους ή ογκίδια.
Την ακριβή τους διάγνωση και ονομασία δίνει μόνο η ιστολογική εξέταση, μετά την αφαίρεσή τους, όπως π.χ. μελαγχρωματικός σπίλος, κύστη, λίπωμα, επιθηλίωμα, καρκίνωμα, κακόηθες μελάνωμα.
Εντοπίζονται σε όλα τα σημεία του προσώπου, όμως πιο συχνά αναπτύσσονται γύρω από τη μύτη, τα μάτια και τα αυτιά. Η αφαίρεση των σπίλων είναι ευκολότερη όταν αυτοί είναι μικροί, επειδή τότε το μέγεθος του ελλείμματος που δημιουργείται μετά την αφαίρεση ενός σπίλου είναι επίσης μικρό.
Τότε το έλλειμμα καλύπτεται με απλή συρραφή του δέρματος.
Όταν όμως η έκταση του ελλείμματος είναι μεγάλη, για να καλυφθεί το δερματικό έλλειμμα π.χ. από την αφαίρεση ελιάς ή και οποιασδήποτε άλλης δερματικής βλάβης, απαιτείται η χρήση γειτονικού δερματικού κρημνού ή ελεύθερου δερματικού μοσχεύματος ολικού πάχους.
Αφαίρεση μικρού σπίλου και πλαστική αποκατάσταση με απλή συρραφή.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενή που εμφανίζεται και του Ιατρού
Γειτονικοί Δερματικοί Κρημνοί
H ανάγκη χρησιμοποίησης γειτονικού δερματικού κρημνού παρουσιάζεται στην πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος, το οποίο δημιουργείται μετά την εκτομή σχετικά μεγάλου μορφώματος στο πρόσωπο. H επέμβαση στοχεύει στην πλήρη αφαίρεση του μορφώματος, μέχρι των ορίων υγιών ιστών και στη συνέχεια στην άρτια λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του ελλείμματος με γειτονικό δερματικό κρημνό.
Aνάλογα με τη θέση και την έκταση του ελλείμματος, απαιτείται έξυπνη και σωστή επιλογή κατάλληλου γειτονικού κρημνού. Η αξία ενός τέτοιου κρημνού έγκειται στο ότι το έλλειμμα καλύπτεται με δέρμα του ιδίου του ασθενούς, ίδιας ποιότητας, υφής και χρώματος με το αφαιρεθέν και παράλληλα διασφαλίζεται καλύτερη αιμάτωση της χειρουργημένης περιοχής και επιτυγχάνεται ίαση χωρίς επιπλοκές.
H πείρα έχει δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός τυποποιημένων κρημνών, οι οποίοι συνήθως φέρουν το όνομα του χειρουργού, ο οποίος τους πρωτοχρησιμοποίησε, δίνουν τα καλύτερα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Όλο το υλικό το οποίο αφαιρείται κατά την εκτομή του όγκου, πρέπει να αποστέλλεται απαραιτήτως για ιστολογική εξέταση, ώστε αφενός μεν να τίθεται η επακριβής ιστολογική διάγνωση, αφετέρου δε να επιβεβαιώνεται η εκτομή της βλάβης σε υγιείς ιστούς, πράγμα το οποίο και θα αποκλείσει την επανεμφάνισή της, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Συνήθως, για την αφαίρεση των ογκιδίων αρκεί τοπική αναισθησία, χειρουργείο μίας ημέρας (day surgery) και λίγες ώρες παραμονής στην κλινική.
Για την αφαίρεση μεγαλύτερων δερματικών βλαβών, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας συνιστάται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία, παρουσία αναισθησιολόγου.
Ο πόνος αντιμετωπίζεται με κατάλληλα αναλγητικά και είναι απόλυτα ελεγχόμενος. Το οίδημα (πρήξιμο) υποχωρεί εντός 48ώρου και δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Tα ράμματα κόβονται σταδιακά σε 5 - 7 ημέρες και ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει συστηματικά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όχι μόνο μετεγχειρητικά, αλλά και για πάντα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν δεν είναι δυνατή η κάλυψη του ελλείμματος με γειτονικό δερματικό κρημνό, π.χ. λόγω θέσης της βλάβης, τότε επιλέγεται η χρήση ελεύθερου δερματικού μοσχεύματος ολικού πάχους.
Αφαίρεση επιθηλιώματος προσώπου και πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος με γειτονικό δερματικό κρημνό.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενή που εμφανίζεται και του Ιατρού
Ελεύθερο Δερματικό Μόσχευμα
Ελεύθερο δερματικό μόσχευμα ολικού πάχους ονομάζουμε ένα αποκομμένο τεμάχιο δέρματος, το οποίο περιέχει όλες τις στιβάδες του δέρματος. Λαμβάνεται συνήθως από τις περιοχές πίσω και μπροστά από το πτερύγιο του αυτιού ή την υπερκλείδιο χώρα και προσαρμόζεται περιφερειακά με συρραφή για να καλύψει το έλλειμμα, το οποίο δημιουργείται μετά την αφαίρεση μορφώματος.
H εκλογή και χρησιμοποίηση των καταλληλότερων ελεύθερων δερματικών μοσχευμάτων ολικού πάχους απαιτεί μεγάλη πείρα. Xρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση μικρών ελλειμμάτων δέρματος διαμέτρου 1 - 2 εκατοστών, στις περιοχές κυρίως της μύτης, των βλεφάρων και των αυτιών.
Bασικό στοιχείο στη χειρουργική τεχνική της μεταμόσχευσης ελεύθερου δερματικού μοσχεύματος ολικού πάχους είναι η τοποθέτηση πιεστικού επιδέσμου για 4 - 5 ημέρες, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη αιματώματος και να διασφαλισθεί η πρόσφυση του μοσχεύματος στη νέα θέση του.
Tο μόσχευμα στη νέα του θέση, ενδεχομένως αρχικά να έχει διαφορετικό χρώμα, όμως σε διάστημα ενός έτους το χρώμα του σχεδόν εξομοιώνεται με το χρώμα του περιβάλλοντος γειτονικού δέρματος.
Αφαίρεση βασικοκυτταρικού καρκινώματος δέρματος κορυφής της μύτης και πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος, με ελεύθερο δερματικό μόσχευμα ολικού πάχους, από την περιοχή πίσω από το αυτί.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την σύμφωνη γνώμη του ασθενή που εμφανίζεται και του Ιατρού
Πλεονεκτήματα της Χειρουργικής Αφαίρεσης
Με βάση την τριακονταετή εμπειρία μου από 3.000 δερματοχειρουργικά περιστατικά μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι η χειρουργική αφαίρεση πάσης φύσεως δερματικών βλαβών από το πρόσωπο, καθώς και η πλαστική αποκατάσταση των ελλειμμάτων που δημιουργούνται, είναι η προτιμότερη μέθοδος σε σύγκριση με άλλου είδους τεχνικές αφαίρεσης βλαβών, όπως χρήση Λέιζερ - Laser, κρυοπηξία, καυτηριασμός, φαρμακευτικές αλοιφές κτλ.
Το κόστος αφαίρεσης σπίλων, ελιάς ή άλλων δερματικών μορφωμάτων, προκύπτει από τη βλάβη, την ηλικία του ασθενούς, την ανάγκη αναισθησίας, τις συνθήκες πραγματοποίησης της επέμβασης, καθώς επίσης και από την αμοιβή του χειρουργού.
Συμπέρασμα
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την αφαίρεση ενός οποιουδήποτε ογκιδίου προσώπου με άμεση πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος, είναι:
- Αξιολόγηση της βλάβης και σχεδιασμός της χειρουργικής πορείας.
- Ευρεία εκτομή της βλάβης μακροσκοπικά σε υγιείς ιστούς και άμεση επιτόπου πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος.
- Απαραιτήτως, ιστολογική εξέταση του εκτομηθέντος παρασκευάσματος.
- Φωτογραφική τεκμηρίωση της βλάβης πριν την επέμβαση, αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης, καθώς και μετά την πλήρη ίαση.
- Εάν χρειαστεί, συμπληρωματική διορθωτική επέμβαση.
Δεν συνιστώνται:
- Προεγχειρητική βιοψία.
- Ταχεία βιοψία της εκτομηθείσης βλάβης.
- Πλαστική αποκατάσταση του ελλείμματος, σε δεύτερο χρόνο, μετά την παραλαβή της ιστολογικής έκθεσης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}