Μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως υπερβολικό αλλά η βασικότερη αιτία που χαλάνε τα δόντια των περισσότερων συνανθρώπων μας δεν είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα αλλά ο φόβος για τον οδοντίατρο. Εδώ και πολλές δεκαετίες η πιθανότητα και μόνο μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο προκαλεί τρόμο και πανικό, «κόβει κυριολεκτικά τα γόνατα».
Καθημερινά οι πιο πολλοί οδοντιατρικοί ασθενείς μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τα δόντια τους, μας λένε ότι εδώ και χρόνια ήθελαν να επισκεφτούν έναν οδοντίατρο, αλλά φοβόντουσαν.
Δικαιολογημένα μέχρι ένα σημείο. Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια η επίσκεψη στον οδοντίατρο ήταν μια οδυνηρή εμπειρία. Αναισθησία συνήθως δεν γινόταν ή όταν γινόταν ήταν επώδυνη οπότε και η οδοντιατρική θεραπεία είχε ταυτιστεί με τον πόνο, ο τροχός ογκώδης και βαρύς τράνταζε όλο το κεφάλι, οι επεμβάσεις που γινόντουσαν αιματηρές και βάρβαρες σε μια άβολη οδοντιατρική καρέκλα.
Στις μέρες μας όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όλες οι επεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν στο στόμα πραγματοποιούνται γρήγορα, εύκολα και προπαντός ανώδυνα. Σε όλες τις οδοντιατρικές εργασίες και στις πιο απλές (π.χ.
σφραγίσματα) γίνεται αναισθησία με ανώδυνο πια τρόπο, τα σύγχρονα κοπτικά εργαλεία είναι κομψά, υψίστροφα και τελειώνουν την εργασία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ο ασθενής είναι αναπαυτικά ξαπλωμένος στην οδοντιατρική καρέκλα.
Με την βοήθεια σύγχρονων οδοντιατρικών εργαλείων, υλικών και φαρμάκων, η οδοντιατρική θεραπευτική έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κάθε οδοντοστοματολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα για τον ασθενή χωρίς τις δυσάρεστες πλέον συνέπειες παλαιότερων δεκαετιών.
Ο φόβος όμως παραμένει. Οι οδυνηρές εμπειρίες που είχαμε αντιμετωπίσει τα παλαιότερα χρόνια από κάποια επίσκεψη στον οδοντίατρο έχουν φωλιάσει βαθιά μέσα μας και χωρίς να το αντιληφθούμε τις μεταφέρουμε ακούσια και στους γύρω μας.
Επιφωνήματα αναστεναγμού, λύπης και πόνου βγαίνουν απ’ τα χείλη μας όταν κάποιος γνωστός μας αναφέρει ότι μόλις επισκέφτηκε τον οδοντίατρό του. Άλλες φορές πάλι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο χρησιμοποιείται και σαν απειλή για τα μικρά παιδιά προκειμένου να κάτσουν φρόνημα ή να φάνε όλο τους το φαγητό! Οπότε και τα παιδιά που δεν έχουν αρνητικές εμπειρίες από τον οδοντίατρο, επηρεάζονται από τους οικείους τους, σχηματίζουν αρνητική εικόνα γι’ αυτόν και δικαιολογημένα φοβούνται.
Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος; Μόνο με έναν και μόνο τρόπο: με την επίσκεψη σ’ ένα σύγχρονο οδοντιατρείο. Ο γιατρός θα μας εξηγήσει τι εργασίες πρέπει να γίνουν στο στόμα μας , θα τις πραγματοποιήσει εύκολα χρησιμοποιώντας σύγχρονα οδοντιατρικά εργαλεία και υλικά και θα διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι ότι όλα όσα μας τρόμαζαν έχουν πια αλλάξει.
Θα διαπιστώσουμε και οι ίδιοι ότι όντως όλες οι εργασίες γίνονται πλέον γρήγορα και ανώδυνα. Και αυτή τη διαπίστωση είναι πολύ σημαντικό να την κάνουν από πολύ νωρίς τα παιδιά. Από μικρή ηλικία θα πρέπει να γνωρίζουν τον οδοντίατρο και να έρχονται σε επαφή μαζί του.
Ο οδοντίατρος θα τους μιλήσει για τα δοντάκια τους, θα τα μάθει να βουρτσίζουν και να προσέχουν τα ίδια το στόμα τους και όποια βλάβη παρουσιάζεται στα ευαίσθητα παιδικά δόντια θα αντιμετωπίζεται άμεσα, γρήγορα και όταν είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Η οδοντιατρική επιστήμη δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στην πρόληψη σε μικρούς και μεγάλους. Γι’ αυτό απαιτείται να γίνονται τακτές επισκέψεις στον οδοντίατρο ώστε με την φροντίδα του αλλά και τη στοματική υγιεινή που θα κάνουμε εμείς στο σπίτι, τα δόντια μας να μένουν σε καλή κατάσταση.
Αποφεύγουμε έτσι την πιθανότητα να συμβεί μια μεγάλη βλάβη στο στόμα μας (δόντια ή ούλα) που θα απαιτούσε μια χρονοβόρα και κουραστική θεραπεία στον οδοντιατρείο.
Ας κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα. Ας εμπιστευτούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης οδοντιατρικής και ας βάλουμε στην άκρη τις αρνητικές εμπειρίες που είχαμε παλαιότερα ή μας έχουν από άλλους μεταφερθεί. Ας επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μας για προληπτικό έλεγχο και όχι μόνο όταν πονάμε, για να διαπιστώσουμε και μόνοι μας πως όντως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην οδοντιατρική πρακτική.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει αυτοίαση για τις νόσους του στόματος. Oύτε η τερηδόνα ούτε η ουλίτιδα γιατρεύονται μαγικά από μόνες τους. Αντίθετα επεκτείνονται και χειροτερεύουν. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν γίνει η θεραπεία σε κάποιο βλάβη που ίσως ούτε εμείς γνωρίζουμε, τόσο πιο εύκολα αυτή θα πραγματοποιηθεί αποφεύγοντας επίπονες και δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}