Α. Μπορεί ένα αντίσωμα να επιβραδύνει ένα ισχαιμικό επεισόδιο;
Η στάση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί κλειδί στην ιστοπαθολογική εξέλιξη ενός ισχαιμικού καρδιακού - εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το μόριο - κλειδί είναι ένα ένζυμο με τον κωδικό MASP- 2 . Αυτό το μόριο αναγνωρίζεται εσφαλμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και αυτό έχει ως συνέπεια να διευρύνεται το τοπικό οξειδωτικό stress και η καταστροφή του αντίστοιχου ιστού (μυοκάρδιο-νευρώνες - εγκεφαλικά κέντρα ).
Φαίνεται πως ένα αντίσωμα με τον κωδικό OMS646, εξουδετερώνει το παραπάνω μόριο και έτσι η παραπάνω αντίδραση μειώνεται δραστικά (πάνω από 60%).
Ακόμα και πολλές ώρες μετά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο (μέσα σε 12 ώρες ) μπορεί η χορήγηση του παραπάνω αντισώματος να αποτρέψει μεγαλύτερη ιστολογική βλάβη.
Μετά από μια σειρά επιτυχείς μελέτες σε ζώα , σύντομα θα ξεκινήσουν αντίστοιχες μελέτες και σε ανθρώπους. Την εποπτεία των ερευνών έχει το νοσοκομείο του Γκλένφιλντ στο Λέστερ.
Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα παραπάνω αποτελέσματα και με χαρά θα επανέλθουμε με αναλυτικότερα νέα.
Παρέμβαση στο γενετικό υλικό του κουνουπιού ANOPHELES , φορέα του παράσιτου της ελονοσίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , το 2008 η ελονοσία προκάλεσε το θάνατο σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η μετάλλαξη σε ένα γονίδιο του παραπάνω κουνουπιού προκαλεί την παραγωγή ενός ενζύμου , που κόβει το DNA σε δυο κομμάτια . Ο μηχανισμός επιδιόρθωσης των κυττάρων χρησιμοποιεί στη συνέχεια το τροποποιημένο γονίδιο ως πρότυπο για την επανένωση των κομματιών και με αυτό τον τρόπο περνά στο DNA.
Έτσι το ΄νέο κουνούπι΄ γίνεται ανθεκτικό στο παράσιτο της ελονοσίας και αυτό κάθεται έως 12 γενιές !
Αναμένουμε περισσότερα νέα από τα εργαστήρια μοριακής βιολογίας του Παν/μιου της Ουάσιγκτον , του Παν/μιου Σηάτλ και του Imperial College στο Λονδίνο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}