Η αναιμία είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία μειώνεται η ποσότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι αυτά που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, την ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι μπορεί κάποιος να πάθει ασφυξία, ενώ αναπνέει κανονικά.
Η αναιμία, εάν δεν πρόκειται για γενετική βλάβη όπως είναι οι θαλασσαιμίες (μεσογειακή αναιμία κ.λπ.) μπορεί να προκληθεί με δύο τρόπους:
- Με την απώλεια αίματος, οπότε και μιλάμε γενικά για αναιμία. Η απώλεια αίματος, είτε είναι συνεχής και σε μικρές ποσότητες, είτε οξεία και σε μεγάλη ποσότητα. Συχνά αναφέρεται απώλεια αίματος από αιμορροΐδες, ενεργό πεπτικό έλκος, εντερικοί πολύποδες, εκκολπωματίτιδα, διαφραγματοκήλη και καρκίνος του πεπτικού συστήματος.
- Με την έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό, είτε λόγω διατροφής, είτε λόγω κακής απορρόφησης, οπότε μιλάμε για σιδηροπενική αναιμία. Αυτή μπορεί να οφείλεται στην ελαττωμένη πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές. Eάν κάνετε συχνά στερητικές δίαιτες, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν αποφεύγετε το κρέας και τα αυγά, ακολουθώντας μια χορτοφαγική διατροφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί η αναπλήρωση του χαμένου σιδήρου με τα συμπληρώματα σιδήρου που θα συστήσει ο γιατρός, αλλά πρέπει να τροποποιήσετε και τις διατροφικές σας συνήθειες, ώστε να μην αντιμετωπίσετε ξανά αυτό το πρόβλημα.
Επίσης, σε σημαντικές μεταβολές στο ανθρώπινο σώμα, κατά τις οποίες οι απαιτήσεις σε σίδηρο αυξάνονται κατά πολύ, όπως είναι η σωματική ανάπτυξη των εφήβων, η κύηση, ο θηλασμός, αλλά και ειδικές κατάστασης όπως έντονη κόπωση είτε από άσκηση είτε από εργασία, ακόμη και από στρες.
Τέλος, έχουμε την κακή απορρόφηση του σιδήρου η οποία εντάσσεται στα πλαίσια κάποιων συνδρόμων δυσαπορρόφησης που εκδηλώνονται συνήθως από την παιδική ηλικία.
Σημειώνεται ότι ο σίδηρος είναι στοιχείο απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας και κυρίως το συκώτι, καθώς και τα όσπρια. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι αρκετό, χρησιμοποιείται η χορήγηση σιδήρου με τη μορφή χαπιών.
Περίπου το 30% του ολικού σιδήρου του οργανισμού βρίσκεται αποθηκευμένο στο συκώτι, τον σπλήνα και το μυελό των οστών με τη μορφή ουσιών όπως η φεριτίνη και η αιμοσιδηρίνη.
Ο οργανισμός έχει αποθήκες σιδήρου στο σώμα και για αυτό μπορεί να «αντέξει» ένα χρονικό διάστημα στην έλλειψή του. Σύντομα όμως αυτές μπορεί να εξαντληθούν και να παρατηρηθεί η αναιμία.
Η αναιμία δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια είναι πολλά.
Εμφανίζεται στο 15-20% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, το 50% των εγκύων και το 3% των ανδρών. Επίσης, είναι συχνή στην ηλικία ανάπτυξης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}