Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον απλό φόβο και στην παθογόνο κατάσταση του φόβου. Υπό κανονικές συνθήκες ο άνθρωπος μπορεί να καταπολεμήσει τον φόβο με διάφορους τρόπους, όπως εν ανάγκη να το βάλει στα πόδια.
Η κατάσταση γίνεται παθολογική, όταν ο φόβος γίνεται διαρκής ή παίρνει διαστάσεις που εμποδίζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Αυτό ξεκινά από τις απλές φοβίες και μπορεί να φτάσει και σε κρίσεις πανικού ή σε αποστροφή κοινωνικών συναναστροφών.
Η επιστήμη εδώ και 50 χρόνια γνωρίζει ότι οι φοβίες είναι κληρονομικές. Το καινούργιο είναι να διαπιστώσουν οι επιστήμονες τη συχνότητα των μεταλλάξεων των συμπτωμάτων φόβου. Το σίγουρο είναι ότι ο φόβος είναι ένα συναίσθημα το οποίο νοιώθουν όλοι οι άνθρωποι καθώς κινητοποιεί τον άνθρωπο να αντιδράσει σε μια αληθινή εξωτερική απειλή. Όταν όμως ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος και δυσανάλογος, τότε περιγράφει μια παθολογική φοβία.
Έρευνες έχουν αποκαλύψει πολλές μορφές φοβιών! Στην καθημερινότητά μας, οποιοδήποτε αντικείμενο ή κατάσταση μπορεί να μεταμορφωθεί σε ειδική φοβία. Οι πιο συνηθισμένες φοβίες είναι:
- αγοραφοβία: o φόβος των συνωστισμένων χώρων, από τους οποίους η διαφυγή βιώνεται ως δύσκολη (π.χ. σούπερ μάρκετ, κινηματογράφος) και η εν δυνάμει εξέλιξή του σε εγκλεισμό του ατόμου στο σπίτι του.
- κλειστοφοβία: o φόβος και η αποφυγή των κλειστών χώρων (π.χ. ασανσέρ) και οι φαντασιώσεις εγκλωβισμού σε παράλογα μικρούς χώρους (π.χ. φέρετρο)
- πετοφοβία: ο φόβος του αεροπλάνου και η μερική ή πλήρης αποφυγή του
- υψοφοβία: o φόβος του ατόμου να βρίσκεται σε ψηλά σημεία (π.χ. ουρανοξύστες, γέφυρες) και η προσπάθεια αποφυγής τους -μικροβιοφοβία: ο φόβος ότι το άτομο θα μολυνθεί από μικρόβια.
- O φόβος για μια σοβαρή ασθένεια, εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 20-30, στο ίδιο ποσοστό σε άνδρες και γυναίκες και ακολουθεί μία χρόνια πορεία με εναλλασσόμενη ένταση των συμπτωμάτων.
- ο φόβος που σχετίζεται με την παροχή ιατρικής βοήθειας. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπερβολικών και παράλογων φόβων για τους γιατρούς, τις ενέσεις, το αίμα, τον οδοντίατρο, τις ιατρικές εξετάσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις.
Η "επαφή" του ανθρώπου με την αιτία που προκαλεί την φοβία σχεδόν πάντα έχει ως αποτέλεσμα μία αγχώδη αντίδραση. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι : εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρέμουλο, ζαλάδα, δύσπνοια, τάσεις λιποθυμίας, φόβο απώλειας ελέγχου, φόβος επικείμενου θανάτου, κ.ο.κ. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν ακόμη και με τη σκέψη αυτής της κατάστασης που προκαλεί την φοβία. Η φοβία είναι βασανιστική για το άτομο.
Η πιο συνήθης αντίδραση είναι ο άνθρωπος να προσπαθήσει να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπος με το γεγονός που προκαλεί τη φοβία. Όμως, το να γυρίζουμε την πλάτη στο γεγονός είναι μία προσωρινή λύση. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να απομακρύνει τη δυσάρεστη ψυχολογική και σωματική κατάσταση αλλά στην πραγματικότητα αφήνει ανεπηρέαστη την φοβία η οποία μπορεί να εμφανιστεί την επόμενη στιγμή. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι φοβίες είναι η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με αυτές, λένε οι ειδικοί.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}