Οι φοβίες των ενηλίκων μπορούν να συσχετιστούν με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους, αναφέρει νέα έρευνα.
Επίσης, οι νευρολογικές διαφορές που εμφανίζονται σε ενήλικες με φοβίες είναι πιο εκτεταμένες έναντι αυτών που παρατηρούνται σε ανθρώπους με άλλες μορφές άγχους.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Kevin Hilbert, του Humboldt University of Berlin, δήλωσε ότι οι φοβίες είναι η πιο συνήθης αγχώδης διαταραχή και επηρεάζουν περισσότερο από το 12% των ανθρώπων.
Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες 1.400 παιδιών και ενηλίκων με συγκεκριμένη φοβία και 3.000 υγιών.
Οι πιο συνήθεις φοβίες ήταν για τα ζώα και αυτές που συνδέονταν με αίμα, ενέσεις ή τραυματισμούς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με φοβίες είχαν αυξημένη πάχυνση σε ορισμένες περιοχές του μετωπιαίου φλοιού καθώς και μειωμένο μέγεθος σε περιοχές όπως ο κερκοφόρος πυρήνας, το κέλυφος και ο ιππόκαμπος.
Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν αλλαγές εμπλέκονται σε εγκεφαλικές διεργασίες που συνδέονται με τον φόβο, όπως κίνηση, αποστροφή και συναισθηματική επεξεργασία.
Όμως, το μέγεθος της αμυγδαλής δεν ήταν σημαντικά αλλαγμένο σε ανθρώπους με φοβίες.
Άνθρωποι που υπέφεραν από φοβίες που συνδέονταν με αίμα, ενέσεις και τραυματισμούς είχαν πιο βαθιές αλλαγές έναντι αυτών με φοβίες ζώων- κάτι που στηρίζει την έννοια ότι αυτές οι φοβίες αφορούν υψηλότερες νοητικές διεργασίες. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αιτία που αυτού του είδους η φοβία μπορεί να προκαλέσει φόβο και αηδία.
Αυτές οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου δεν παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους νεότερους των 21 ετών. Εμφανίστηκαν στην ενήλικο ζωή, αναφέρουν ερευνητές στο AJP in Advance.
Καθώς πολλές παιδικές φοβίες υποχωρούν στην ενήλικο ζωή, οι μεγάλες δομικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες ενηλίκων θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν πιο επίμονη μορφή της αγχώδους διαταραχής, σημείωσαν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών