Η ζάχαρη βρίσκεται παντού. Στις φυσικές της μορφές, όπως εκείνη που βρίσκουμε στα φρέσκα φρούτα, μας κάνει προφανώς μικρότερο κακό, και ο οργανισμός μας βρίσκει καλύτερους τρόπους να την αξιοποιήσει. Η επιπλέον ζάχαρη, όμως, προσθέτει μόνο κενές θερμίδες στην ημέρα μας, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αύξηση βάρους αλλά και σε ένα σωρό προβλήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Επιπλέον, όταν μιλάμε για πρόσθετη ζάχαρη, δεν εννοούμε μόνο τη λευκή, κρυσταλλική . Εννοούμε και το μέλι, τα σιρόπια, αλλά και πολλές άλλες μορφές με πολύπλοκα ή παραπλανητικά ονόματα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε.
Αυτά είναι τα σημάδια ότι καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη από τη διατροφή μας και θα ήταν καλό να βρούμε τρόπους να την περιορίσουμε.
Περισσότερη πείνα, περισσότερα κιλά
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη αλλά όχι σε άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν μας χορταίνου για αρκετή ώρα. Αυτό σημαίνει πως πεινάμε περισσότερο μέσα στην ημέρα, και ο οργανισμός μας "μαθαίνει" να θέλει περισσότερους κενούς υδατάνθρακες για να καλύψει αυτό το κενό. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος πείνας αλλά και αύξησης βάρους.
Ευερεθιστότητα
Μπορεί να φταίει το στρες (στο οποίο δεν βοηθά η ζάχαρη, θα μιλήσουμε παρακάτω), αλλά μπορεί να φταίει και η υπερβολική ζάχαρη. Όπως τα επίπεδα ενέργειάς μας πέφτουν απότομα αφού "καεί" η ενέργεια που μας προσφέρει η ζάχαρη, έτσι μπορεί να πέσει και η διάθεσή μας.
Συνεχής κούραση
Ως φυσικό επακόλουθο της λιγότερης ενέργειας, μια διατροφή που δεν περιέχει φρούτα, λαχανικά και πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης, αλλά είναι πλούσια σε σάκχαρα, θα μας οδηγήσει να νιώθουμε συνεχώς πως είμαστε κουρασμένοι.
Αλλάζει η αίσθηση της γεύσης μας
Όπως το αλάτι μπορεί να καταστρέψει τη γεύση μας και να κάνει τις τροφές να είναι όλες άγευστες, έτσι και η ζάχαρη σιγά-σιγά κάνει τις τροφές να χάνουν την ωραία, φυσική τους γεύση. Αν, για παράδειγμα, έχετε ρίξει ποτέ ζάχαρη το πρωί στα δημητριακά σας για να τα απολαύσετε περισσότερο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει άμεσα να περιορίσετε το πόση ζάχαρη τρώτε.
Χρειαζόμαστε συνέχεια κάτι γλυκό
Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη είναι ιδιαίτερα εθιστική. Η γλυκιά γεύση δραστηριοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αίσθηση επιβράβευσης, απελευθερώνοντας ένα σωρό χαρούμενες ορμόνες στον οργανισμό. Άλλες ουσίες που δρουν με παρόμοιο τρόπο; Η νικοτίνη, αλλά και η κοκαΐνη. Ευτυχώς, η ζάχαρη μπορεί να κοπεί πιο εύκολα.
Υπέρταση
Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή είναι ένας παράγοντας υπέρτασης. Ειδικότερα η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει φανεί πως μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην αρτηριακή μας πίεση.
Ακμή και ρυτίδες
Η ζάχαρη επιδεινώνει την ακμή και τα σημάδια της σε μεγάλο βαθμό - κάτι που οι περισσότεροι έφηβοι που παλεύουν με την ακμή μαθαίνουν από τον γιατρό τους, αλλά είναι τόσο δύσκολο να ακολουθήσουν, επειδή η ζάχαρη είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην καθημερινή μας διατροφή, από πολύ μικρή ηλικία. Την ίδια στιγμή, όσο μεγαλώνουμε, οι φλεγμονές που δημιουργεί η ζάχαρη στον οργανισμό συμβάλλουν στην επιτάχυνση της εμφάνισης σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες.
Πόνοι στις αρθρώσεις
Πέραν του ότι η ζάχαρη είναι παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση αρθρίτιδας, σε όσους ήδη πάσχουν μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα.
Προβλήματα στον ύπνο
Η πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον έλεγχο των σακχάρων του οργανισμού. Οι καλές τους ισορροπίες παίζουν κι αυτές ρόλο στη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού.
Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα
Στομαχόπονος, κράμπες ή και διάρροια μπορούν να προκληθούν αν η διατροφή μας περιέχει υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης. Επιπλέον, επιδεινώνει και τα συμπτώματα γαστρεντερικών παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Κρον ή η ελκώδης κολίτιδα.
Προβλήματα στη συγκέντρωση
Η γλυκόζη μπορεί να είναι το... καύσιμο του εγκεφάλου μας, αλλά η υπερβολική δόση μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του - είτε μιλάμε για τις γνωστικές μας δεξιότητες, είτε για τη διάθεσή μας.
Προβλήματα στα δόντια
Τα βακτήρια που ζουν στη στοματική μας κοιλότητα τρέφονται με τα απλά σάκχαρα που βρίσκονται στα κατάλοιπα του φαγητού, δημιουργώντας προβλήματα στα δόντια μας, όπως κοιλότητες. Αφού καταναλώσετε κάτι με πολλή ζάχαρη, θα ήταν καλή ιδέα έπειτα καθαρίσετε το στόμα σας με ένα ποτήρι νερό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Μουλόπουλος
Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ: Στα 692,1 εκατ. το clawback και το rebate φαρμάκων το 2025
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία