Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τα self - test στην Ελλάδα και την διάθεσή τους, επειδή πολύς είναι ο λόγος που έγινε τελευταία για την προμήθειά τους από τα φαρμακεία και επειδή σε τελική ανάλυση όλα είναι ζήτημα σχεδιασμού και προγράμματος, θα παρουσιάσουμε σήμερα όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά τι γίνεται ήδη στη Γερμανία και στην Ελβετία.

Το προβλήματα με τα αυτοδιαγνωστικά tests ξεκίνησαν στην χώρα μας με τα πακέτα που παρέλαβαν οι φαρμακοποιοί την προηγούμενη Τετάρτη, όταν και κλήθηκαν να συσκευάσουν οι ίδιοι χιλιάδες ατομικές συσκευασίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα απεστάλησαν αντί self test, rapid tests.

Γονείς και φαρμακοποιοί παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και αγχωμένοι από την κατάσταση που επικράτησε και τον αρχικά ανεπαρκή σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τα self - tests στους μαθητές/τριες. Η κατάσταση πάντως έχει βελτιωθεί σήμερα, μετά την επικοινωνία που είχαμε με πολλά φαρμακεία.

Με την ελπίδα όμως να μην υπάρξουν ξανά λάθη στην προμήθεια και διάθεση των self tests, ας δούμε πως σχεδιάζουν και τι γίνεται συγκεκριμένα στις δύο προαναφερόμενες χώρες, Γερμανία και Ελβετία. 

Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει μία τάξη στην ασυνεννοησία και τις εν θερμώ αποφάσεις που παρατηρούνται ενίοτε στην χώρα μας μεσούσης της πανδημίας. Και αυτό γιατί σε ότι αφορά το σύστημα εμβολιασμού η χώρα μας τα πάει καλά.

Γερμανία

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια  προμηθεύουν γρήγορα self tests για χρήση σε κέντρα εξέτασης, σχολεία, γηροκομεία. Η συνομοσπονδία εξασφάλισε πιστώσεις για διαφορετικούς κατασκευαστές, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα σε επάρκεια self tests στη γερμανική αγορά.

Σε αρκετά σημεία παρέχονται self tests σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται γηροκομεία, νοσοκομεία, κλινικές αποκατάστασης ή ημερήσιες κλινικές, καθώς και εταιρείες υποδομών ζωτικής σημασίας.

Task force

Ειδική ομάδα (task force) καθοδηγούμενη από το υπουργείο Υγείας συγκέντρωσε γρήγορους και αξιόπιστους παρόχους με τα πρόσωπα επαφής στα ομοσπονδιακά κρατίδια και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε την ανταλλαγή και εξεύρεση λύσεων για την ανάπτυξη σε κάθε κρατίδιο λογιστικών αλυσίδων για τα αποκεντρωμένα test (για την προμήθεια σχολείων και κέντρων ημερήσιας φροντίδας παιδιών).

Με αυτό τον τρόπο, η ειδική ομάδα (task force) διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη διασφάλιση ότι όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να παρέχουν επαρκή και ταχύ αυτοέλεγχο για τον Μάρτιο και Απρίλιο και στη συνέχεια να είναι σε θέση να παραγγείλουν και να διανείμουν ανεξάρτητα τα tests.

Self - test

Τα γερμανικά κρατίδια προμηθεύουν και οργανώνουν τα επιτόπια self tests και, εάν είναι απαραίτητο, ιδρύουν ή επεκτείνουν κέντρα εξέτασης. Τα ίδια τα κρατίδια, χρησιμοποιούνται για την παροχή self tests στις δομές τους (παιδικοί σταθμοί, σχολεία).

Από την άλλη πλευρά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβαρύνεται με το κόστος των self tests, τα οποία πραγματοποιούνται μεμονωμένα σε κέντρα εξέτασης, φαρμακεία ή ιατρεία. H τιμή ορίζεται στα 18 ευρώ ανά test για το testkit και την παροχή test.  

Στην περίπτωση που οι εταιρείες θέλουν οι συνεργάτες ή οι λιανοπωλητές και τα εστιατόρια τους να κάνουν test στους πελάτες τους, πληρώνουν οι ίδιες το κόστος. Εδώ και αρκετό καιρό, ορισμένα ιδρύματα και δομές είναι σε θέση να προμηθεύουν, να χρησιμοποιούν και να χρεώνουν τα ίδια rapid - test αντιγόνου και να τα διευθετούν με τις ενώσεις ασφαλιστικών ταμείων. 

Πρόκειται εν προκειμένω για γηροκομεία, νοσοκομεία, ιατρεία, εγκαταστάσεις αποκατάστασης ή κλινικές ημερήσιας φροντίδας.

Rapid test - αντιγόνου

Σε ότι αφορά τα rapid tests  αντιγόνου σε σύγκριση με τa self tests, η task force επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ήδη πολλές διαθέσιμες ποσότητες στην γερμανική αγορά. Πέρυσι, το γερμανικό υπουργείο Υγείας είχε εξασφαλίσει πίστωση 550 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν rapid tests αντιγόνου για το 2021 με αντίστοιχους παρόχους, ενώ το 2021 εξασφαλίστηκαν περαιτέρω tests συνολικής αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τους παρόχους, 150 εκατομμύρια rapid tests ήταν διαθέσιμα για άμεση παραγγελία τον Μάρτιο. Επιπλέον, η task force επιτρέπει στα κρατίδια να δώσουν εντολή για την παραγγελία επιπλέον 240 εκατομμυρίων rapid tests στo πλαίσιo κοινής συμφωνίας προμηθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η έναρξη του αυτοέλεγχου, η task force παρείχε στα κρατίδια πιστώσεις πώλησης όγκου άνω των 130 εκατομμυρίων test για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021 (Roche: 70,5 εκατομμύρια, Siemens: 62 εκατομμύρια).

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας έχει κλείσει συμφωνίες εις ότι αφορά τον αυτοέλεγχο με διάφορους παρόχους. Οι δηλώσεις των προθέσεων και τα μνημόνια συνεννόησης επιτρέπουν στα κρατίδια να παραγγέλνουν με ενιαίους όρους προσφοράς και να βοηθούν τους προμηθευτές στον προγραμματισμό τους.

Ελβετία

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας ξεκίνησε να σχεδιάζει από τις αρχές Μαρτίου, ώστε να συνοδευτεί το άνοιγμα της αγοράς και η άρση του lockdown με δοκιμαστικά δωρεάν test για όλους.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλύπτει από τον Μάρτιο το κόστος όλων των tests. Για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης ανίχνευσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι εταιρείες και τα σχολεία διεξάγουν επανειλημμένα tests.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρόσφερε σε κάθε άτομο την δυνατότητα διενέργειας 5 αυτοέλεγχων το μήνα δωρεάν. Έτσι, όλοι μπορούν να εξετάζονται αμέσως, ενώ όλες οι εξετάσεις στα φαρμακεία ή τα κέντρα εξέτασης είναι δωρεάν, ακόμη και για άτομα χωρίς συμπτώματα.

Το κόστος αυτής της επέκτασης εκτιμάται σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με τα καντόνια, έλαβε την τελική απόφαση στις 12 Μαρτίου.

Αυτοέλεγχος για όλους

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο δεν υπήρχαν ακόμη αρκετές πληροφορίες για τη χρήση αυτοελεγκτικών εξετάσεων σε άτομα χωρίς συμπτώματα, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας δεν είχε ακόμη εγκρίνει τέτοια test.

Ως εκ τούτου, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είχε προτείνει να καλύψει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επίσης το κόστος όλων των rapid - tests στα φαρμακεία και τα κέντρα εξέτασης.

Κόστος  

Το κόστος επέκτασης της στρατηγικής δωρεάν test εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα το 2021. Βασίζεται στον νόμο για την Covid - 19, ο οποίος αναμένεται να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: 'Ερευνα για αυτοκτονικές σκέψεις από φάρμακα για φαλάκρα - προστάτη
20ο Μεσογειακό Συνέδριο Νεότητας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου Ατλάντις
Πώς ενισχύονται μεταξύ τους τα καρκινικά κύτταρα του μαστού