Συνεχίζεται η τρελή κούρσα της νοσοκομειακής δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους νοσοκομειακής χρήσης που χορηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές. Μιλάμε για τα φάρμακα του καταλόγου 3816/1Α -ογκολογικά, αιματολογικά στην πλειονότητά τους- που οι ιδιώτες πάροχοι υγείας τα προμηθεύονται από τον ΕΟΠΥΥ με το budget αυτών να είναι μόλις στα 87 εκατ. ευρώ. Είναι μια κατηγορία που όπως λένε άνθρωποι της αγοράς  χαρακτηρίζεται από υψηλότερο clawback, έναντι αυτού που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και της ιδιωτικής αγοράς.  

Μολονότι οι υποχρεωτικές επιστροφές στα φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται στα νοσοκομεία του Δημοσίου κυμαίνονται στο 47%, στην αντίστοιχη ιδιωτική αυξάνονται στο 57%, ίσως και λίγο περισσότερο. 

Όπως λέγεται, η αποκλιμάκωση αυτού του ποσοστού φαντάζει αδύνατη, καθώς ο προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Παράλληλα, συμπληρώνουν οι πηγές μας, κανείς δεν έχει λάβει υπόψη του ότι από πέρσι πολλοί ασθενείς που κάνουν χρήση τέτοιων φαρμάκων  λόγω της πανδημίας μετακινήθηκαν για τις θεραπείες τους στις ιδιωτικές κλινικές χωρίς όμως να μεταφερθεί προς αυτές και το αντίστοιχο κονδύλι.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες λένε ότι ίσως το 2020 σε αυτή την αγορά το clawback να είναι και πάνω από 60%. 

Ως εκ τούτου, θεωρείται επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού των ασθενών. 

Βεβαίως, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί βελτιωτικές κινήσεις, όπως η αύξηση της συγκεκριμένης δαπάνης από τα 56 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, οι σταθερά αυξανόμενες ανάγκες από τη μία και τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση της πανδημίας από την άλλη, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η  κατανάλωση των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του προϋπολογισμού.

Κλειστή νοσηλεία- Ανοιχτή- Αιμοκαθάρσεις

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι όταν μιλάμε για ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν τρία διαφορετικά budget και αντίστοιχα τρία διαφορετικά ποσοστά αναγκαστικών επιστροφών. 

Υπάρχει το κονδύλι της κλειστής νοσηλείας, που είναι 255 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος του clawback  εκτιμάται στο 23%, ενώ αν συμπεριληφθεί και η έκπτωση ανεβαίνει στο 28% (για το πρώτο εξάμηνο του 2020). 

Υπάρχει το κονδύλι της ανοιχτής νοσηλείας (είναι μαζί με τα διαγνωστικά κέντρα) που είναι 400 εκατ. ευρώ, με το clawback να εκτιμάται για το Α εξάμηνο του 2020 στο 40% συν 5% rebate,  ενώ στις μονάδες αιμοκάθαρσης ισχύει άλλο ποσοστό επιστροφών στο 18% (συν 5% rebate). 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα