Υπάρχει, όπως είπε, μεγάλη ευαισθησία στην πρόληψη, ειδικά στους γονείς που έχουν βιώσει τον καρκίνο των παιδιών τους στην παιδική – εφηβική ηλικία. Επειδή όμως η πρόληψη στον καρκίνο είναι μάλλον πολυτέλεια, υπάρχει η δυνατότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση να προληφθούν καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνει ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, διότι υπάρχει ένα όπλο που μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά σε μικρή ηλικία – αγόρια και κορίτσια – ώστε στη συνέχεια της ζωής τους - και ειδικά μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών - να είναι προστατευμένοι απέναντι σε προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο συγκεκριμένος ιός.  

Η κίνηση, όπως ανέφερε ο κ. Λιάρος, αφορά δύο επίπεδα, την επέκταση των εμβολιασμών και τον έλεγχο στον γενικό πληθυσμό με τα HPV – DNA test, τα οποία είναι τα δύο βασικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προστατευθούν οι άνδρες και οι γυναίκες από τα προβλήματα που δημιουργεί ο ιός.

Η μεγάλη σημασία λοιπόν δίδεται στον εμβολιασμό και την πρόληψη. Απώτερος στόχος, η επέκταση του εμβολιασμού σε αγόρια και κορίτσια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας