Καταστροφικό χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας το clawback του φαρμάκου το 2023. Μιλώντας στο 7ο Healthcare Transformation, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε το πρόβλημα σε μία σειρά από λόγους:

"Πιστεύω ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι εθνικές εκλογές. Χαλάρωσε το σύστημα. Όταν ανέλαβα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη ευθύνη, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να συναντήσω όλον τον κλάδο του φαρμάκου και να τους πω τους στόχους που θέτω για το 2024. Δεν υποσχέθηκα θαύματα. Δεν είμαι θαυματοποιός. Είπα τι πιστεύω ότι μπορεί να γίνει".

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι στόχοι επιτυγχάνονται. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μία άμεση αύξηση στις τιμές λιανικής περίπου 3%. Έχει μία μέση αύξηση στο νοσοκομειακό φάρμακο αύξηση πλησίον του 0% και έχει μία άμεση αύξηση στα ΦΥΚ περίπου 14%, έναντι στόχου 10%. Αυτό μας βγάζει έναν μέσο όρο αύξησης το χρόνο περίπου 7%, το οποίο είναι λογική αύξηση, δεν είναι παράλογη.

Αν σκεφτείς ότι  μπαίνουν νέα φάρμακα, ο πληθυσμός γηράσκει, η φαρμακευτική δαπάνη νομοτελειακά ανεβαίνει χρώμα το χρόνο. Δεν υπάρχει χώρα που την πηγαίνει προς τα πίσω. Άρα, είμαστε σχετικά καλά. Έχουν φύγει τα ΦΥΚ λίγο παραπάνω".

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομειακά φάρμακα:

"Είναι ένας πιο δύσκολος χώρος να τον ελέγξεις γιατί τα μέτρα όλα που πήραμε για τη συνταγογράφηση κυρίως αφορούν στη λιανική. Όμως, έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και γι' αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο. Δεν το ξέρουμε. Και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε και στον ίδιο βαθμό".

Όπως ανέφερε, η σταδιακή και ταχεία εφαρμογή των πρωτοκόλλων έφερε μεγάλη αλλαγή, αν και προκάλεσε μια μεγάλη γκρίνια από τους γιατρούς: "Δημιουργεί ήδη συνθήκες νέας ανακοπής της ανόδου. Άρα, με τα χρήματα που βάζουμε, τα οποία το 2024 θα κατευθυνθούν στον πολύ μεγάλο βαθμό, προς τα νοσοκομειακά φάρμακα. Στόχος μου είναι η διαφορά του clawback στις κατηγορίες να μειωθεί και να καλυφθεί το μεταξύ τους χάσμα. Είχαμε μία πρόβλεψη από την ΕΚΑΠΥ για το clawback του νοσοκομειακού φαρμάκου για το 2024. Είναι πραγματικά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 2023".

Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, είπε πως μπήκε  rebate, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα: "Έχουμε ψηφίσει διάταξη και αναμένουμε από την ΕΑΔΗΣΥ την έγκριση του σχεδίου της υπουργικής. Δεν θα εκπλήξω την αγορά. Πάνω κάτω είναι αυτά που έχουμε πει. Δεν με αρέσει να νομοθετώ τυραννικά, ούτε με αρέσει να δημιουργώ εκπλήξεις. Ξέρει η αγορά περίπου τι πρέπει να έρθει. Έχω εξηγήσει για ποιον λόγο αυτό έπρεπε να μπει. Δεν λέω ότι με αποθεώνουν, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά πιστεύω ότι είμαστε λογικοί. Αν δεν καταλαβαίνουμε ότι να μπει μια τάξη στο σύστημα για τους κανονικούς επιχειρηματίες δεν είναι κακό".

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε πως όταν κόβεις τον αέρα στο σύστημα, πιο πολλοί σφίγγονται αυτοί που δουλεύουν με τον αέρα παρά αυτοί που θέλουν να κάνουν κανονική δουλειά: "Μπαίνουμε στις κεντρικές προμήθειες από την ΕΚΑΠΥ, ήδη το αρχείο προμηθευτών έχει γίνει, γίνεται η πιστοποίηση των προϊόντων και η κωδικοποίησή τους. Αυτό θα είναι λειτουργικό από τον Ιούλιο του 2025 και από εκεί και πέρα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη γνώση του τι συμβαίνει πραγματικά στα νοσοκομεία. Άρα αυτό έχει μπει σε μια σειρά".

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε στα διαγνωστικά:

 "Η μείωση του clawback στα διαγνωστικά το 2024 δεν είναι καθόλου αυτονόητη και καθόλου εύκολη. Νομίζω, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Θα σας πω ότι είμαι ο υπουργός που έθεσε το clawback στα διαγνωστικά το 2013. Από τη μέρα που ψήφισα το νόμο μέχρι φέτος, δεν υπήρξε κανένα έτος που να ήταν λιγότερο το clawback του επομένου έτους από το προηγούμενο. Κάθε έτος ανέβαινε σε σχέση με το προηγούμενο στα διαγνωστικά. Το παρέλαβα στις 3 Ιανουαρίου σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου.

Πήραμε πολλά μέτρα. Σε ετήσια βάση, το clawback στα διαγνωστικά κέντρα θα πέσει περίπου 15 μονάδες, ίσως και 20 μονάδες τελικά. Τον Αύγουστο, είχαμε για πρώτη φορά 0% clawback, που δεν έχω ξαναδεί. Άρα, τα μέτρα που λαμβάνουμε αποδίδουν και με ταχύτητα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τι βοηθά η σωματική άσκηση μετά τη διάγνωση καρκίνου [μελέτη]
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών