Νέοι δρόμοι διανοίγονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, με καινοτόμo επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον επεμβατικό καρδιολόγο κ. Γιώργο Τζάνη και την Γ΄ Καρδιολογική Κλινική/ Επεμβατικής Καρδιολογίας και Βαλβιδοπαθειών του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.  

Πρόκειται για επέμβαση εμφύτευσης συσκευής «Reducer» στεφανιαίου κόλπου, η οποία αποτελεί πλέον βασική επιλογή στα μεγαλύτερα καρδιολογικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης.  Σημειώνεται ότι ο κ. Τζάνης συμμετείχε ενεργά στην εξέλιξη της πρωτοποριακής μεθόδου και στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου σε όλη την Ευρώπη. 

Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα διενεργήθηκε από τoν κ. Τζάνη και την επιτελική ομάδα στην κλινική επεμβατικής καρδιολογίας και βαλβιδοπαθειών του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center (Βάιος Τζίφος, διευθυντής, και Αθανάσιος Κολυβήρας, επιμελητής Α΄) σε νεαρής ηλικίας ασθενή με στηθάγχη ανθεκτική στην πλήρη και βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η ασθενής έλαβε εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Στον επανέλεγχο που ακολούθησε με την πάροδο τριμήνου από την επέμβαση,  η ασθενής είναι πλέον ασυμπτωματική με εξάλειψη της στηθάγχης και με άριστη λειτουργία του μυοκαρδίου στο υπερηχοκαρδιογράφημα.  

Η καινοτόμα επέμβαση γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στηθάγχης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και ισχαιμία του μυοκαρδίου όταν η φαρμακευτική αγωγή και οι μέθοδοι επαναιμάτωσης του καρδιακού μυός (όπως το bypass και η αγγειοπλαστική με stent) δεν επιτυγχάνουν στην εξάλειψη του προβλήματος. Η μέθοδος είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμη σε ασθένειες με παλαιό bypass, όπου τα περισσότερα μοσχεύματα έχουν αποφραχθεί, και δεν υπάρχει πιά στόχος ούτε για νέο bypass, αλλά ούτε για νέα αγγειοπλαστική. Ενδείκνυται επίσης σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, όπως της συγκεκριμένης ασθενούς,  όπου οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι βατές, αλλά υπάρχει πρόβλημα στη μικροκυκλοφορία των στεφανιαίων αγγείων με αποτέλεσμα την ελλιπή αιμάτωση της καρδιάς.  

‘Οπως εξηγεί ο κ. Τζάνης, η συσκευή «Reducer» είναι ένα μεταλλικό πλέγμα σχήματος κλεψύδρας που τοποθετείται από την έσω σφαγίτιδα φλέβα στον στεφανιαίο κόλπο της καρδιάς και επιτυγχάνει την ανακατανομή της ροής του αίματος στις περιοχές του καρδιακού μυός που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Η επέμβαση διενεργείται διαδερμικά και ελάχιστα επεμβατικά με τοπική αναισθησία και διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια ώρα. Ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις δραστηριότητες του την επόμενη ημέρα, ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων αναμένεται μετά από 2-3 μήνες.  

«Η πρόοδος των διαδερμικών τεχνικών στη επεμβατική καρδιολογία, στην οποία το Ερρίκος Ντυνάν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και δημιουργεί νέα δεδομένα βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών», είναι το δικό του μήνυμα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι