Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαδοχικές κλειστές συσκέψεις με βουλευτές και εκπροσώπους φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ΔΕΘ. Σε μια απ΄ αυτές ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Γ' ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", με τις 18 κλίνες, δωρεά της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", που ο ίδιος εγκαινίασε τον περασμένο Απρίλιο, είναι κλειστή από τα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, λόγω μη στελέχωσής της με προσωπικό. Και αυτό συμβαίνει, ενώ η πίεση του 4ου κύματος αυξάνεται και ήδη είναι γεμάτες στο σύνολό τους οι 30 κλίνες της Α' και της Β' ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος έδειξε να δυσφορεί και ζήτησε από τους συνεργάτες του να το καταγράψουν, ώστε να δρομολογηθεί λύση, με την επιστροφή στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία επίσης πληροφορούνταν με έκπληξη το γεγονός και δήλωνε σοκαρισμένη. "Και σοκάρομαι, και εκπλήσσομαι και λυπάμαι", δήλωσε σε συνέντευξή της στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη" και έκανε έκκληση στον νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό να λύσουν το θέμα. "Είναι σαν να δίνεις κάτι σε έναν άνθρωπο και ο άλλος να το κρατάει κλεισμένο στο ντουλάπι του", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet, την επόμενη μέρα υπήρξαν συναντήσεις για το θέμα στην Αθήνα και δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως επίκειται άμεσα η προκήρυξη για την στελέχωση της μονάδας. Οι σχετικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένονται στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα εγκαίνια και η λειτουργία της μισής μονάδας για 1,5 μήνα

Στις 24 Απριλίου ο πρωθυπουργός, παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου, εγκαινίασε τη Γ' ΜΕΘ, που στήθηκε σε χρόνο ρεκόρ στο "Γ. Παπανικολάου". Στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η συγκεκριμένη μονάδα θα αποτελέσει μια μεγάλη προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Το έργο, που υλοποιήθηκε με δωρεά ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ από την "Ελλάδα 2021", περιλαμβάνει 18 κλίνες ΜΕΘ πλήρως λειτουργικές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων, κλειστό διάδρομο διασύνδεσης με το νοσοκομείο, αυτόνομο σύστημα πυρανίχνευσης, ολοκληρωμένο δίκτυο ιατρικών αερίων, ολοκληρωμένη εγκατάσταση κλιματισμού προδιαγραφών ΜΕΘ, σύνδεση με υφιστάμενα δίκτυα του νοσοκομείου.

Η μονάδα τέθηκε σε λειτουργία κατά το ήμισυ (λειτούργησαν οι 9 από τις 18 κλίνες) με μετακινήσεις εντατικολόγων, γιατρών άλλων ειδικοτήτων και νοσηλευτών από τις άλλες δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου, από την Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, αλλά και από το νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς". Ήταν η περίοδος κορύφωσης του 3ου κύματος και οι ανάγκες νοσηλείας ήταν αυξημένες. Στα τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου, όταν η πίεση καταλάγιασε, η μονάδα έκλεισε.

Ν. Καπραβέλος: "Βάλαμε πλάτη με δικές μας δυνάμεις"

"Είδαμε με πολύ θετικό μάτι και χειροκροτήσαμε την ενίσχυση του νοσοκομείου, αλλά και της Β. Ελλάδας με την πραγματικά σύγχρονη αυτή μονάδα. Και το νοσοκομείο έκανε κάποιες αλλαγές στις υποδομές του. Χρειάστηκε να στήσουμε ακόμη και υποσταθμό της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότησή της μονάδας. Το φτιάξαμε, το εγκαινιάσαμε, είπαμε τις προτάσεις μας πώς θα στελεχωθεί. Μας είπαν στην αρχή δεν προλαβαίνουμε, δεχτήκαμε να βάλουμε πλάτη, λειτουργήσαμε τις 9 κλίνες με δικές μας δυνάμεις. Δώσαμε εφημερεύοντες παραπάνω", είπε στο iatronet o διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νικόλαος Καπραβέλος (φωτογραφία) και πρόσθεσε: "Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε μόνιμη βάση. Υποβαθμίζονται τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, κλείνουν κλινικές, αναβάλλονται χειρουργεία".

Ο ίδιος δεν έχει απάντηση στο ερώτημα γιατί πάνω από 4 μήνες μετά δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη θέσεις για τη στελέχωση της μονάδας. "Δεν θα είναι μια άγονη προκήρυξη στον αέρα. Επειδή είμαι και μέλος της επιτροπής κρίσης των γιατρών, ξέρω πως όπου προκηρύχθηκε θέση για τη Θεσσαλονίκη καλύφθηκε. Το Ιπποκράτειο προκήρυξε 20 θέσεις για τη νέα ΜΕΘ της δωρεάς Νιάρχου, 27 ήταν οι υποψήφιοι, πήραν και τους 7 επιλαχόντες", τόνισε, προσθέτοντας πως η διοίκηση του νοσοκομείου και η 3η ΥΠΕ στηρίζουν το αίτημα, το οποίο για άγνωστο λόγο δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη από το υπουργείο.

Εργαζόμενοι: "Δεν μπορεί να ανοίξει ξανά με τον ίδιο τρόπο"

Σήμερα, με το 4ο κύμα να βρίσκεται σε εξέλιξη και τις εκτιμήσεις να προειδοποιούν για επικείμενη νέα αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, είναι πλήρεις και οι 12 κλίνες της Β ΜΕΘ, όλες με περιστατικά COVID, καθώς και οι 18 κλίνες της Α ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 8 με COVID και οι 10 με non COVID περιστατικά. Η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας εξυπηρετεί περιστατικά που έχουν αρνητικοποιηθεί. Η αγωνία είναι μεγάλη για την εξεύρεση κρεβατιού σε κάθε εφημερία.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του "Παπανικολάου", Ελένη Σιώτου, υποστηρίζει πως δεν είναι εφικτό πλέον να επαναληφθεί μια επαναλειτουργία της Γ' ΜΕΘ, αν χρειαστεί, με προσωπικό εκ των έσω, λόγω και των κενών που έχουν δημιουργηθεί από τις 154 αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών. "Με διαδικασίες εξπρές στέλνουν κόσμο στο σπίτι του - που εμείς συμφωνούμε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά όχι στην απόλυση - δεν μπορούν με τις ίδιες διαδικασίες να μετακινήσουν προσωπικό από αλλού, να κλείσουν κλινικές, να ακυρωθούν χειρουργεία, να πάει πίσω όλη η λειτουργία του νοσοκομείου, για να επαναλειτουργήσουν τη Γ ΜΕΘ", είπε στο iatronet.

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή τους προς το νέο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, φέρνουν στη Βουλή το θέμα της Γ' ΜΕΘ και ζητούν απαντήσεις.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως η υπόθεση των 18 κλινών ΜΕΘ του "Παπανικολάου" "τείνει, πλέον, να εξελιχθεί σε ακόμη ένα φιάσκο ολκής", ενώ κάνει αναφορά και στην αντίδραση των ίδιων των δωρητών.

Οι βουλευτές κάνουν αναφορά στις μεγάλες πιέσεις που δέχονται καθημερινά οι ΜΕΘ, στις ανησυχητικές εκτιμήσεις για αύξησή τους το επόμενο διάστημα, στην περαιτέρω αποψίλωση του δυναμικού των νοσοκομείων από την εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής αναστολής, και ρωτούν τον κ. Πλεύρη:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και στο σύνολο τους οι 18 νέες κλίνες ΜΕΘ (οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα πλήρως αναξιοποίητες) στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γ. Παπανικολάου";
  • Τι ενέργειες θα κάνει προκειμένου να στελεχωθούν με νέους γιατρούς και νοσηλευτές και όχι μετακινώντας προσωπικό και αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ζεστή, πλεκτή ευγνωμοσύνη της ασθενούς Σ. προς τους γιατρούς της
6 συμβουλές για καλύτερες στύσεις το 2025
1.000 ζωές, όλες ασφαλείς